Айде стига с тоя Джокович! Друга е новината

Коментар
17:33 - 06 Януари 2022
13927
Айде стига с тоя Джокович! Друга е новината

Тенисът присъства в две събития от последните дни.

Едното е, че един индивид от малък участък на земната повърхност, известен като “Балкани” е бил върнат от летище на голям град на континент, известен като “Австралия”. Характерното за този индивид е, че е развил повече от другите индивиди умението да удря по определен начин гумена топка с прост инструмент. Това напълно безполезно за човечеството умение му е осигурило охолен живот и висок обществен престиж.

Второто събитие: телескопът “Джеймс Уеб” разгърна напълно слънчевия си щит. Процесът е апогей на 20-годишен труд на огромен екип инженери. Щитът се състои от хиляди отделни части, някои от тях с дебелината на човешки косъм, които трябва да се задействат в съвършен синхрон на огромно разстояние от Земята. Щитът е с размерите на тенис-корт, а телескопът ще може да улавя светлина от първите звезди, появили се преди повече от 13.5 милиарда години.

Две събития. Едното отразява вълненията на 1 човек (един от 7.9 милиарда) с тенис-ракета сред шума на австралийското летище. Другото се случва в пълна тишина на повече от 1 милион километра от нас и вероятно ще разшири неимоверно познанията ни за Вселената.

Познайте кое от двете събития е новина. Всъщност, не познавайте. Избирайте.

Пост на Пламен Сивов във фейсбук, заглавието е на Lupa.bg