Airbnb спира да работи в Китай от 30 юли

Официалното съобщение беше направено в акаунта на онлайн платформата

Свят
19:16 - 24 Май 2022
2965
Airbnb спира да работи в Китай от 30 юли

Компанията за ваканционни наеми Airbnb ще спре да работи в Китай от 30 юли, обяви тя във вторник, присъединявайки се към дълъг списък от западни интернет платформи, които са се отказали от китайския пазар, съобщи Ройтерс.

Официалното съобщение беше направено в акаунта на онлайн платформата в WeChat, без да се уточняват причините за решението. Базираната в Сан Франциско компания заяви, че китайските потребители все още ще имат право да си резервират обяви и преживявания в чужбина.

„Взехме трудното решение да пренасочим усилията си в Китай върху изходящите пътувания и да спрем нашите домове и преживявания на домакини в Китай, считано от 30 юли 2022 г.“, написа съоснователят на Airbnb Нейтън Блечарцик.

Вестник “Голбал таймс”, позовавайки се на източник, близък до компанията, каза, че Airbnb е решила да затвори местния бизнес, тъй като е твърде скъп и сложен за работа, което е допълнително изострено от пандемията COVID-19. Компанията обаче не е отговорила на този коментар.

Предприятието се присъединява към дълъг списък западни интернет платформи, като Linkedin и Yahoo, които се оттеглиха от Китай през последните месеци в знак на отделянето на интернет пространството на втората по големина икономика в света от голяма част от останалия свят.

Почти всички големи западни интернет платформи, включително гугъл, на "Алфабет", и фейсбук, на "Мета", спряха да предоставят услуги на крайни потребители в континентален Китай, позовавайки се на причини, вариращи от цензура до оперативни трудности.

Усилията на Китай да ограничи разпространението на COVID-19 също доведоха до прекъсвания на бизнеса в цялата страна, като няколко града бяха под пълна карантина дълго време, включително основният икономически център Шанхай.