Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Българите стават милион и половина, ромите – 3

У нас
15:34 - 16 Юни 2021
9870
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Българите стават милион и половина, ромите – 3

ООН е направило изследване за броя на населението в България. Според него през 2050 г. България ще намалее с 37%. Ще се стопим на 4,5 милиона. Никой обаче не казва какъв ще е етническият състав на населението. Това заяви пред Lupa.bg диpеĸтоpът на Демографския инcтитyт към БАНИ акад. Петър Иванов по повод последното демографско изследване на БАН.

„Етническите българи намаляват всеки час с 19 души, а всеки час с 4 души се увеличават ромите. Получава се заместване на българския етнос с ромския. През 2050 г. 3 милиона ще са цигани“, обясни акад. Иванов

По думите му на първо място сме в света по намаляващо население, на второ – по смъртност, на последно по раждаемост.

„Според изследване на Блумбърг на първо място сме и по поквареност. Оценката е направена по 4 критерия – тютюнопушене, алкохолизъм, наркомания, хазартомания“, поясни директорът в БАНИ.

Българите ще станат етническо малцинство – те ще бъдат милион, милион и половина застарели хора. България е в клинична демографска смърт. Няма възстановяване. Българският етнос изчезва, предупреди акад. Иванов.

Според демографското изследване на БАН до 2040 година населението на страната ни ще намалее до 5,2 млн. души, а една четвърт от днешните населени места ще бъдат обезлюдени.

"Обезлюдяване ще има в целия район на Централна Стара планина без Велико Търново, Северозападна България, ареала около Сакар - Странджа, района около Краището", прогнозира доц. Надежда Илиева от секция "Икономическа и социална география" в БАН.

„Тази група населени места, които представляват 69% от територията на страната, ще се превърнат в демографска пустиня. В следващите 20 години ще останат само отделни острови на активен социален и икономически живот - столицата София, Пловдивско-Пазарджишката агломерация, Бургас и Варна ще оформят основните урбанизационни оси ", предрича доц. Илиева.

Според нея естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя на населението. "През следващите десетилетия борбата ще бъде за население. Ще оцелеят тези градове, които привлекат млади и активни хора", подчерта тя.