Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Костадин Костадинов изкара българите дегенерати с неговия План за регенерация на нацията

Простите хора си служат със специални термини, за да изглеждат интелигентни, смята ученият

Политика
16:30 - 07 Август 2024
2053
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Костадин Костадинов изкара българите дегенерати с неговия План за регенерация на нацията

В парламента създадоха тъпа комисия - "Комисия по демографската политика, децата и семейството", начело с историка Костадин Костадинов. Какво значи "комисия по децата", и "по семейството"? Това показва диво селско невежество. Това коментира пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).

"Костадин Костадинов щял да прави "Национален план за регенерация и ревитализация на българската нация", което, като наименование само, вече е върхът на претенциозна комична некомпетентност в областта на демографията и всичко. Когато човек се чувства некомпетентен в дадена област, а в същото време иска да изглежда много умен, а пък не е, той обикновено измисля и се залепва до нови атрактивни според него термини, те да го презентират", обясни акад. Петър Иванов. 

По думите му примери за тази закономерност у нас много. "Доган измисли "онтологичната органика" и хапакса "заедност", подари ни рядкото онтологично прозрение, цитирам го заради вселенскста му значимост: "Мощната онтологична акселерация на Мегасоциума на Глобалния свят ще имплицира конструирането на друг тип онтологии", тук неговите хора от ДПС-то гледат като ударени с мокър парцал, Кирето Петков ще го запомним с "куролацията" му, с к*уреца (куража) му, с думата "литмес" (може би "лакмус"), "омикроМ" и др. Мисля, че Костадин Костадинов все повече заприличава на късния Ахмед Доган и става все по-смешен, подобно на Кирето Петков от Харвард, който не знае нищо за нищо.

Според акад. Иванов Планът на Костадинов не може да е план, планът по дефиниция е списък с неща, подредени в пространствения континиум (например, градоустройствен план) или във времевия континиум (например, план на заседанията на Комисията до края на мандата ѝ). Второ, става очевидно, че на авторите на идеята за Плана не са им познати същността и особеностите на такива неща като: план, програма, план-програма, график, проект, концепция, стратегия, доктрина и др. Не знаят кое какво е. Трето, в наименованието на този "план" два пъти се упоменава "нация", "национално нещо за нещо на нацията", което е стилно недопустимо, и показва невежество в синтаксиса. Четвърто, "националното за нацията нещо" било за регенерация на нацията. Терминът "регенерация" липсва в демографската научна литература, той е енантиморфен на термина "дегенерация" (degeneration - израждане, изроди).

"За да има регенерация трябва да има дегенерати, а българската нация, мисля, не е съставена от дегенерати, за да я регенерира някой си Костадинов или който и да е там. Усещам тук и асоциацията с регенерирането (възстановяването) на износени гуми на МПС, неуместна в случая. И износена гума не е българската нация, определено. Пето, другият претенциозен термин е "ревитализация" (от латинските vita, vitalis - живот, жизнен). Този термин също не е познат в демографията", обясни директорът на Демографския институт.

Той обясни, че "Ррвитализация" е медицински термин, ползва се основно в дерматологията и гинекологията, например, лазерна ревитализация на вагината.

"Какво значи да оживиш (ревитализираш) българите? Та ние все още сме си живи, слава Богу, не сме умрели, за да ни ревитализира Костадинов. По отношение на "регенерация и ревитализация" пак ще кажа, че простите хора обичат по-така термини, мислят си, че тези термини ги представят като по-умни и по-компетентни, отколкото те всъщност са, както е в случая", посочи акад. Петър Иванов.

Той смята, че от въпросното "национално планиране" нищо свястно няма да излезе, то е същото като тъпата "Актуализирана национална стратегия" на БАН.

"Става безпощадно ясно, че в Парламента, в Комисията, във ПП "Възраждане" и около тях няма подготвени хора за нищо, за демография да не говорм. Няма специалисти, няма изтъкнати учени, няма професори, няма демографи. А има само хитри и алчни бацета, кокорчовци, тошковци, бойкикевци, ленчета и кючюккючюковци. Затова България умира", заключи акад. Петър Иванов.