Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: През лятото убийствата се увеличават, през зимата – самоубийствата

Общуването по време на отпуска увеличава агресията, отбеляза психологът

Общество
18:00 - 03 Август 2023
2992
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: През лятото убийствата се увеличават, през зимата – самоубийствата

Няма полудели от слънцето хора, както обясняват психиатрите. Това е идиотска квалификация. Можеш да слънчасаш, да се обезводниш, да припаднеш, но не и да полудееш. През лятото заради дългите почивки хората комуникират повече и агресията се увеличава. Именно затова всеки ден чуваме за убити и наранени хора. Това обясни пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, доктор и професор по социална психология, директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). 

По думите му през зимата хората са затворени у дома, което води до увеличаване на депресивните разстройства. Самоубийставата са повече през студените месеци.

Според Националния център за обществено здраве и анализи у нас всеки ден се самоубивали средно по малко повече от 2 души (2,19). Суицидните опити били 3 000 годишно, а успешните опити за самоубийства са между 750 и 800.

Статистически погледнато, според НЦОЗА, средно по 7-8 българи всеки ден правят опит да се самоубият, и средно 2-3 от тях успяват. Това представлява 0,12 промила (или 12 души на 100 000) от населението на страната.

Такива са официалните данни, но те се базират само на регистрираните случаи в Регионалните здравни инспекции.

 „Истината е далеч по-мрачна, тъй като системата на тези служби далеч не отчита всички самоубийства. Много от тях по различни причини -- семейни, служебни, политически, професионални и др, не се идентифицират като самоубийства, а като нещастни случаи, инциденти, инфаркти, различни болести, старост и т.н. По данни на Демографския институт числата в суицидната сфера всъщност са други: около 6 000 души у нас всяка година правят суициден опит, обикновено научаваме за малка част от тях, и при тези опити успяват да се самоубият около 1 600. Излиза, че самоубийствата са почти два пъти повече от официално обявените. Тази разлика не бива да ни учудва, в България отдавна има (чернобилска) традиция лошите истини да не се казват, „да не тревожим хората”, коментира ученият.

Според него голяма част от загиналите в катастрофи карали пияни и дрогирани шофьори и мотоциклетисти могат да се третират и като самоубийци. Това увеличава числото на самоубийците с още поне 400 (според официалната стстистика), или много повече, души годишно. Те стават около 2 000, или 28,6 на 100 000, или вече не 0,12 промила, а около 0,3 промила.