Акад. Петрунов: Дългият COVID е причина за рязък скок на инфарктите

Общественият транспорт е един от най-лесните начини за разпространение на инфекцията, посочи имунологът

Новини
12:00 - 24 Юли 2022
5803
Акад. Петрунов: Дългият COVID е причина за рязък скок на инфарктите

“Дългият COVID-19 е причина за рязък скок на инфарктите. За да има по-адекватна превенция, трябва държавата да въведе безплатно тестване на гражданите. Това ще помогне на експертите да проследяват заболяването, а на лекарите – да са по-адекватни в лечението на пациентите.” 

Това каза в анализ за БГНЕС акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог в Националния център по заразни и паразитни болести.

“През последните месеци се отпуснахме и сметнахме, че вече нещата са се успокоили. За съжаление, се оказа, че това не е така. Вирусът продължава да се разпространява много сериозно, и което е още по-важно — той продължава да мутира.

Появяват се нови варианти на този Омикрон – вариант, който съществува и се разпространява в целия свят. Много активни са така наречените подварианти БА4, БА5.

Сега предстои един нов вариант Б2А75, т.е. вирусът постоянно мутира и създава предпоставка за разпространение на инфекцията. Трябваше още по-рано да се започнат елементарните противоепидемични мерки. Най-малкото носенето на маски, избягването на струпването на хора на едно и също място”, обясни акад. Петрунов.

По думите му в общественият транспорт е един от най-лесните начини за разпространение на инфекцията. 

“За всички специалисти е ясно, че цифрата на новозаразените е поне 4-5 пъти по-голяма спрямо официално обявената. Искам да напомня, че още в края на 2020 г. Световната здравна организация издигна две ключови думи като свой лозунг в битката с вируса: Тестирайте и имунизирайте. Тестването дава възможност да се проследи разпространението на инфекцията, като се ориентираме какви необходими мерки трябва да бъдат въведени за целта;

а ваксинирането ще предотврати смъртните случаи и тежкото протичане на заболяването”, подчерта имунологът.

Според него държавата е трябвало по-рано да вземе решение за предоставяне на безплатни тестове, за да могат всички желаещи да се тестват. 

“Те трябваше да бъдат предоставени на личните лекари, които са в постоянен контакт с болните. В цяла Европа тестването е безплатно – в Париж, Лондон, Виена има шатри, в които се провеждат такива безплатни тестове. Даже преди седмица СЗО проведе специално заседание, за да обсъди проследяването на заболяването, а то е базирано само на масовото тестване на болните”, допълни Петрунов.

“Най-важното в момента е поставянето на втората бустерна доза от ваксина срещу вируса.

Това доскоро се считаше само за лозунг, но днес вече има множество клинични доказателства, че вторият бустер значително засилва имунитета срещу вируса. Напомням, че втората доза не предпазва от заразяване, но със сигурност застрахова срещу тежко протичане и смърт при инфектиране”, каза още той.