Акция "Жабокрек": Как партизаните избиват 18 невъоръжени германски инвалиди

Легенди
16:02 - 26 Август 2021
11283
Акция "Жабокрек": Как партизаните избиват 18 невъоръжени германски инвалиди

Всяка година в края на август БСП и нейните съмишленици се събират в местността Жабокрек, за да празнуват годишнината от т. нар. "Жабокрекска акция" - един от най-славните моменти в историята на партизанското движение у нас. Какво обаче наистина се случва на 24 август 1944 г. и как страхливите шумкарите избиват и изнасилват невинни, ви припомняме в следващите редове.

На въпросната дата Рило-Пиринския партизански отряд провежда мародерско избиване на ранени и обезоръжени германски войници в Кочериновската почивна станция - хората от района са били свидетели и на позорната акция и на партизанския фолклор след това. Тогава в станция се възстановява поредната смяна ранени германски войници и – 18 + 1 офицер. Станцията и районът на Рилския манастир се охраняват от взвод български войници запасняци. 24 август 1944 година - битката при Жабокрек - една срамна страница в българската история

Почиващите германци не са въоръжени – с личното си оръжие е само офицерът. Т. нар. Обединен Рило-пирински партизански отряд в 18.00 часа вечерта напада българския войнишки взвод, който се предава без бой, за да не стреля по сънародници.

После шумкарите нахълтват и вероломно избиват всичките 18 беззащитни германци - офицера е в помещението за хранене и това го спасява. Комунистите ограбват и труповете и станцията, подпалват я и бягат, без някой да ги гони. Разбити и ограбени са работилниците и складове в местността „Жабокрек“ и е обезоръжена предалата се в местността Пчелина рота тиловаци. Партизаните вземат трофеи – оръжие, боеприпаси и продоволствие. На обектите са нанесени значителни материални щети.

Нападат сградата на смесеното българо-германско дружество „Гранитоид“ - жилищните помещения, бензинът, взривните вещества са унищожени, респективно ограбени. Седем товарни автомобила са опожарени и разграбени. Убит е техническия директор на дружеството „Гранитоид“ инж.Томанек. Регентът Богдан Филов посещава района след 4 дена за годишнината от смъртта на цар Борис III и казва на помена, че избитите германски войници са били болни, а 7 са инвалиди от войната.

Бетонната каскада за рилския ВЕЦ и водохващането от Карагьол, са проектирани от инж. Райнхард Йохан Томанек и превръщат силата на водата в електричество до ден днешен. Съоръженията на „Гранитоид” работят безотказно вече над 85 г.

В онази същата жабокрекска акция от 24 август 1944 г.,покрай цялата пукотевица по ранените и невъоръжени немски войници партизаните на Васил Демиревски пленяват кабриолет на ,,Гранитоид” АД, в който са директорът на дружеството инж. Томанек и дъщеря му. Инженерът, който не е нацист, при това не е и германец, а австриец, веднага е разстрелян, а трупът му остава проснат върху теснолинейката. Дъщеря му пък е изнасилена по брутален начин. Задигат й ръчния часовник. Ограбена е и касата на предприятието с 2 млн. лева за заплати на работниците...