Акт за ТЕЦ-а в Перник заради запрашаване

Към момента проверките на РИОСВ продължават

Новини
18:13 - 04 Октомври 2024
3182
Акт за ТЕЦ-а в Перник заради запрашаване

Столичната екоинспекция установи нарушения на "Топлофикация Перник".

След постъпил сигнал вчера за силно запрашаване от сгуроотвала "Кудин дол" в миньорския град, експерти на РИОСВ извършиха незабавна проверка на място.

Констатирано е, че на площадката, предназначена за временно съхранение на производствени отпадъци от дейността на ТЕЦ "Република", се съхраняват прахообразни отпадъци, които причиняват значително запрашаване - от повърхността на обекта се надига прах, която образува плътна пелена и запрашава територията около сгуроотвала и извън него.

От екоинспеекцията посочват, че на обекта не се извършва оросяване, което е основна мярка за предотвратяване на образуването на прахови емисии. Не са установени и подходящи ефективни мерки, които да ограничат образуването на неорганизирани емисии.

Вследствие на констатираните замърсявания ще бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения.

Към момента проверките продължават. РИОСВ - София уверява, че ще предприеме необходимите мерки за отстраняване на констатираните нарушения. Инспекцията ще следи за стриктното спазване на изискванията на екологичното законодателство от страна на "Топлофикация Перник"и ще предприеме съответните санкции при установяване на нови нарушения.