Активисти посегнаха на картина на Пикасо

Протестиращият заяви, че Обединеното кралство е „съучастник в геноцида“ в Газа

Топ
17:35 - 09 Октомври 2024
6139
Активисти посегнаха на картина на Пикасо

Активисти за кратко поставиха снимка на окървавена майка и дете в Газа върху картина на Пикасо в Лондонската галерия, в знак на протест срещу позицията на Великобритания относно конфликта.

От Националната галерия съобщиха, че двама души са били арестувани от полицията след инцидента с творбата „Майчинство“ на Пикасо от 1901 г. , и добавиха, че не са били нанесени никакви щети.

Групата „Youth Demand“ обяви, че двама демонстранти са поставили снимка на майка и дете върху защитното стъкло върху картината на Пикасо.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи от групата, се вижда как охранител сваля снимката. Един от протестиращите скандира „Свободна, свободна Палестина“, докато го извеждат от залата и го задържат.

Протестиращият заяви, че Обединеното кралство е „съучастник в геноцида“ в Газа и че има широка подкрепа от обществото за спиране на продажбите на оръжие.

Групата и преди е протестирала пред военния мемориал „Кенотаф“ в Лондон, а миналата година планираше да наруши коронацията на крал Чарлз III.

В изявлението на Националната галерия се казва, че двама души са влезли в стаята, където се намира картината на Пикасо. „Единият е бил задържан, след като първоначално се е опитал да прикрепи нещо, което е изглеждало като парче хартия, към произведението на изкуството. Няколко бои бяха хвърлени на пода. Полицията присъства и арестува двамата. В момента стаята е затворена. Няма нанесени щети на картини“, се пише още в съобщението.

Миналия месец двама активисти за климата от групата „Just Stop Oil“ бяха осъдени на 20 месеца и две години затвор за това, че хвърлиха супа по картината „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог в Националната галерия.

Няколко други картини са били обект на протести от страна на групи за борба с изменението на климата.