Актуализации в Европейския план за борба с рака

Новини
16:05 - 07 Ноември 2023
1997
Актуализации в Европейския план за борба с рака

90 на сто от европейските граждани, които отговарят на изискванията за скрининг на рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво да получат възможност за такъв преглед до 2025 г. 

Това предвиждат актуализации на Европейския план за борба с рака, каза европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду, която се срещна с министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков в рамките на работното ѝ посещение в България. 

Европейският план за борба с рака е най-амбициозният план досега и вече има резултати от прилагането му, каза Стела Кириакиду, която се е срещнала и с организации на пациенти с онкологични заболявания. 

"Също така предлагаме на правителствата да разширят своите програми за скрининг и да обхванат също скрининг за рак на белия дроб, простатата и в някои случаи - на стомаха.

За нас е приоритет държавите членки да въведат контрол на качеството на скрининговите програми. Разбира се, занимава ни и въпросът с превенцията. В началото на следващата година ще излезем с пакет за превенция на рака. Ще има и инициативи за ваксини, които могат да предотвратят ракови заболявания", каза Стела Кириакиду, която посочи, че са създадени и многопрофилни екипи за обучение в областта на онкологичните заболявания, както и финансиране за това. 

В първите месеци на следващата година ще бъде обявен и първият по рода си за Европейския съюз етичен кодекс. 

Кириакиду приветства това, че България има план за борба с рака. Чрез него ще се работи по много от програмите комплексно: 

"Обсъдихме как България да се възползва от повече финансиране като участва в повече съвместни дейности. За нас е приоритет изграждането на Мрежа от комплексни центрове за грижа в онкологията. Това трябва да се случи до 2025 година. Чрез нея да се гарантира, че всеки пациент има достъп до висококачествена терапия. С министъра обсъдихме как България ще се включи в тази Мрежа".