Актьорът Стойо Мирков пред Lupa.bg: Имам нужда от усмивка!

Култура
15:45 - 12 Април 2021
18533
Актьорът Стойо Мирков пред Lupa.bg: Имам нужда от усмивка!

Актьорът Стойо Мирков, който стана особено популярен с ролята си на антимафиота Калин Йосифов в хитовия сериал „Братя“, сподели пред Lupa.bg, че предпочита да се усмихва, отколкото да е мрачен и сърдит. В първия сезон на сериала доброто ченге спечели зрителите с лъчезарната си усмивка. „Героят ми е от добрите ченгета и се харесва на зрителите“, каза още по време на първия сезон талантливият актьор в интервю за Lupa.bg.

В сезон 2 нещата се развиха в изненадваща и много интересна посока за него, превръщайки го в един от главните герои. Целият свят на усмихнатия и благ Калин се срина, след като разбра за предателството на съпругата си Ива (Искра Донова), в която вярваше безрезервно. Драматичните събития го поставиха в съвсем крайна ситуация, след като безследно изчезна и най-добрият му приятел Борис (Калин Врачански), когото той приемаше почти като брат.

Смазан от житейските удари, Калин ожесточено се хвана за каузата на справедливостта – единственото, в което продължава да вярва, по начина, по който я разбира. Той копнее за възмездие и иска да накаже предателите в името на справедливостта. В момента инспектор Йосифов намира смисъл само в преследване на целта си да разкрие, дали е жив приятелят му и кой стои зад неговото изчезване. Така че, в първия сезон видяхме Калин щастлив в свои води, обграден от всички, които обича и в които вярва.

Във втория сезон той е на дъното – изгубил е абсолютно всичко и прави опити да се изправи. Но дали ще успее, дали ще върне усмивката си, дали ще има силата да се пребори с мъката си, с нараненото си достойнство, с демоните си и желанието за възмездие – това предстои да видим. Едно е ясно – Калин е в жестока битка не само с “лошите”, но и със самия себе си, което е най-интересното.

Инспектор Калин Йосифов (Стойо Мирков) се впусна с все сили да издирва мистериозно изчезналия приятел и колега Борис Донков (Калин Врачански)

Зрителите пък оживено коментират в социалните мрежи поведението на полицая – някои от тях се радват на таланта на актьора, който умее да влиза в различни превъплъщения. А други, които преди се радваха на усмивката му, сега насочиха стрелите си към образа на „озлобения“ следовател и се сърдят на сценаристите, че така са променили Калин, че дори го хвърлиха в обятията на красивата колежка – инспектор Жана Илиева (Мария Сотирова).

„Разбира се, добрият Калин ми харесва повече като душевно състояние. А и аз съм много по-близо до доброто ченге, но разбирам защо моят герой се промени и загуби усмивката си“, коментира Стойо Мирков пред Lupa.bg. „И на мен, както и на зрителите, ми липсва усмивката му и много ми се иска на екрана да се смея повече. Но сега няма как. Затова го правя между кадрите и после слагам маската", казва, смеейки се екранният инспектор Йосифов.

Целият свят на усмихнатия и благ Калин се срина, след като разбра за предателството на съпругата си Ива (Искра Донова)

"Разбирам напълно какво чувства Калин, защото на когото и да му се случат толкова драматични събития накуп, всеки би имал трудности да се съвземе, когато е ранен право в сърцето. Видяхме, че той трудно прощава, нищо, че е благ човек по принцип. Иска се много духовна сила, за да се изправиш след житейските удари. В живота има много тежки моменти, има време за битки и има време за усмивки”, разкри актьорът и успокои феновете си, че в живота не се е променил и продължава да е усмихнат.

Героят на Стойо Мирков разпитва съпругата на Борис - Лора (Йоанна Темелкова) в опит да разбере кой е преследвал колегата му

„На моя герой му стана по-сложно. Ситуацията около него е напрегната и противоречива и той има още доста битки да води. А и нека да има някой, когото зрителите да мразят, дори и ако това е Калин в момента. Трябва да има вълнение, образите да минават през ада и през рая, както се случва и в живота, който е изпъстрен с полети и падения. Иначе би било скучно“, разсъждава Стойо Мирков. Той сподели, че оправдава героя си заради промяната в неговото поведение и дори в методите на работа като следовател.

„Случило се е нещо, което му е сринало света и той не може да се върне обратно в него. Калин е човек, който дава всичко от себе си до край, когато вярва в някого и в нещо.

Гори с цялата си душа, много е лоялен. Но, когато го предадат, се срива напълно. Той и сега иска да си върне любовта, но, поради честолюбието си и нараненото его, не може да стигне до прошката. Изключително автентичен и любопитен образ. Калин стана тъжен, даде път на демоните, на тъмната страна, стана “добрия лош”, който в името на доброто се опитва да раздава справедливост с всички средства и в повечето случаи прекалява. Аз го оправдавам, защото не е свикнал да е такъв и да достига до крайности“, коментира популярният актьор.

И добавя с намигване: „Може би героят ми не си е изживял тежките моменти навремето и сега изпива своята горчива чаша, глътка по глътка, докато при мен това се случи по-рано.“

Под тази снимка, публикувана във фейсбук, актьорът е написал: "The dark side is beyond control" ("Тъмната страна е извън контрол")

Колеги на Стойо Мирков потвърдиха пред Lupa.bg, че в живота той продължава да е все така лъчезарен, с чувство за хумор, всеотдаен, благороден и винаги откликва, ако някой има нужда от помощ или подкрепа. И леко ироничната усмивка продължава да е негова запазена марка. Така че нека зрителите бъдат спокойни, че озлобеният и сринат Калин не се е вселил в добрия Стойо Мирков.

В следващите серии предстои да видим, дали пък точно инспектор Йосифов не е човекът, който, волно или неволно, е участвал в евентуалното отвличане или покушение на единия от братята – Борис Донков. И ако наистина има пръст в изчезването му, то какъв би могъл да бъде мотивът му. „Гледайте и ще разберете. Става все по-заплетено, което е много интересно в криминалния жанр“, добавя загадъчно актьорът.

Самият Стойо Мирков публикува във фейсбук свои снимки, на които е усмихнат и през последните дни те събраха стотици харесвания и положителни коментари. Под една от снимките той дори написа „Имам нужда от усмивка!“. „Усмихвай се по-често. Ами много по-добре е така“, отговарят му негови приятели,  познати и почитатели. „Ами много сърдит Калин, де. Усмихни го малко“, подканят актьора зрителите.

„Имам нужда от усмивка!“, споделя актьорът

„И то каква усмивка – завладяваща и заразяваща. Страхотен актьор с прекрасна харизма. И лошо да гледаш, аз виждам ухиленото момче, което си знам“, с такива думи Стойо Мирков получава приятелска подкрепа.

Същевременно, във фен групата на „Братя“ във фейсбук се води ожесточена дискусия „за“ и „против“ инспектор Йосифов и неговите отчаяни действия. Зрителите са напълно раздвоени и по темата, дали сега е нормално и справедливо, той също да изневери на жена си и то със своята колежка Жана, в отговор на съпружеското предателство.

Полицаите в сериала "Братя" изследват всяка улика, която може да ги отведе до разплитане на мистериозното изчезване на героя на Калин Врачански

„Калин е отвлякъл Борис, той му скри ключовете. Калин е изтеглил парите за ремонта на жилището им, с тях най-вероятно е платил на извършителя. Иска по този начин да натопи Топал, защото по никакъв друг начин не успяха да го вкарат в затвора“, разсъждава заклет фен на „Братя“.

"Преди да стана другия", така е озаглавил тази фотография Стойо Мирков

И намира подкрепа за мнението си у друг зрител: „Точно така. Калин се „намърда“ в отдел „Убийства“, за да следи развоя на разследването и да заличи следите. След мача на полицаите, Калин беше дистанциран и когато героят на Калин Врачански заяви, че се връща в съблекалнята, за да търси ключовете, а колегите пожелаха да му помогнат. Но Йосифов каза да го оставят – да се оправя сам. Много странно поведение“.

Влюбен ли е инспектор Йосифов в красивата си колежка Жана (Мария Сотирова) или просто е много наранен от изневярата на съпругата си

„Според мен, Калин не е влюбен в Жана, обича жена си, но мъжкото му его е наранено от нейната изневяра с Денис (Драго) и затова се държи така. Аз мисля, че Ива ще завърти с Черкезов една бърза връзка и Калин ще се осъзнае“, опитват се да предскажат бъдещия развой на събитията любопитните зрители.

Част от женската публика на сериала пък упреква героя на Стойо Мирков, че се държи хладно, а на моменти много грубо с официалната си половинка Ива, в чиято роля се превъплъщава красивата Искра Донова. „Ива изтърпя доста унижения, за да си изкупи грешката. Тоя Калин стига се е държал като изрод. Не виждам какво правят още заедно“, не се стърпява зрителка на „Братя“.

„Ето това се случва, когато злоупотребят с доверието и ценностите ти. Ива си е заслужила всичко. Едно е да изневериш, което също не подкрепям, друго е да имаш връзка с престъпника, който мъжът ти издирва и да въртиш незаконен бизнес с него. Така че даже й е малко. Ива замисли ли се, как наранява Калин, като спеше с Денис“, опонира обаче друга фенка на криминалната драма.

Актьорът обожава да е сред природата. Снимка: Агнес Методиева

Извън сериала Стойко Мирков се е отдал на ремонт вкъщи и с нетърпение очаква хубавото време вече да се задържи за постоянно, за да се заеме с любимото си спортно хоби – планински туризъм и разходки сред природата. „Най-много обичам да има синьо небе над главата ми, телефоните да нямат покритие, да избягаме от социалните мрежи и техниките, да могат децата да тичат по поляните, да дишаме въздух и да сме близо до земята. Така обичам да си почивам“, сподели с усмивка талантливият актьор, когото с интерес гледаме в сериала “Братя”.


Снимки: Личен архив