Актьори с призив до СОС: Заплатите ни са мизерни, вдигнете ги!

Средното брутно възнаграждение в общинските театри е около 1100 лева

Икономика
16:20 - 07 Септември 2023
4436
Актьори с призив до СОС: Заплатите ни са мизерни, вдигнете ги!

Актьори от четирите общински театъра в София изпратиха отворено писмо до Столичния общински съвет и до кмета Йорданка Фандъкова с искане да им бъдат увеличени заплатите, които са мизерно ниски, научи Lupa.bg. Писмото е подписано от представители на Театър "София", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Възраждане" и Столичния куклен театър. Петицията е подкрепена и от шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Средната брутна месечна заплата в столичните общински театри е около 1100 лева, заявява актьорът от Театър "София" Росен Белов, който членува в НСФ „Култура“ към КНСБ.

Актьорите заявяват, че исканията им не са политически, а социални. Според тях в бюджета на Столична община за 2023 г. са осигурени и заложени средства за увеличаване на трудовите възнаграждения за работещите във всички културни институции. Предвидените средства за увеличение не ощетяват други пера от бюджета.

Актрисата Милена Живкова, позната от сцената и от сериала ”Откраднат живот” призова гилдията да подкрепи артистите от общинските театри



"В момента средната брутна заплата в сектор култура е под средната брутна за страната и на половина от тази за София, а това е на ръба на оцеляването", казват в писмото си артистите от общинските театри в столицата. "Евентуалното НЕприемане на така предложения бюджет, би ни довело до падане отвъд този ръб. Силно вярваме, че няма да превърнете културата на София в заложник на политически интереси, защото не бихме искали да предприемем действия, които няма да ви харесат. Вие сте в предизборна кампания, а не ние", заявяват артистите в писмото до СОС и кмета Фандъкова.

Неда Спасова от Театър ”София” получава в театъра по-малко от продавачка в магазин. Младата актриса се прочу със силни роли в сериалите “Откраднат живот” и “Братя” 


Редица известни актьори, които са част от общинските театри в София, призоваха за подкрепа. Сред тях са Пенко Господинов, Неда Спасова, Юлиан Малинов, Милена Живкова, Пламен Манасиев. Те са познати на зрителите и от малкия екран, тъй като участват и в популярни сериали.

Пламен Манасиев също смята, че заплатите в общинските театри са обидно ниски