Актьори в САЩ може да продават правата на гласовете си, клонирани от изкустен интелект

Култура
13:17 - 11 Януари 2024
1738
Актьори в САЩ може да продават правата на гласовете си, клонирани от изкустен интелект

Да озвучаваш продукции, без да произнесеш и дума - за силно ангажираните за озвучаване актьори това може да звучи като мечта, освен ако не се притесняват, че изкуственият интелект се използва, за да се обезцени труда им и да отпадне възможността да бъдат наети, писа Ти Си Ей/ДПА.

По силата на споразумение между Гилдията на екранните актьори в САЩ и компания за изкуствен интелект, членове на организацията ще могат да създават и лицензират дигитални симулации на гласовете си за видеоигри и други проекти, като в същото време се възползват от предпазните клаузи срещу потенциални злоупотреби, обяви холивудският профсъюз.

Националният изпълнителен директор на Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA) Дънкан Крабтрий-Айлънд даде споразумението като пример за това как технологичните компании може да изградят доверие с творците от шоубизнеса. Той обясни, че договорката установява минимални хонорари за актьорите, които озвучават, както и гаранции, че актьорите са информирани в кои проекти ще се използват дигиталните реплики на гласовете им и дават изрично съгласието си за използването им в бъдещи проекти. 

Членовете на SAG-AFTRA стачкуваха в продължение на месеци миналата година, като едно от исканията им бе защита от използването на изкуствен интелект в продукциите, припомня ДПА.

Междувременно губернаторът на Тенеси Бил Лий обяви, че ще бъдат приети законови промени, които трябва да защитят автори на песни, певци и други артисти от музикалната индустрия от изкуствения интелект (ИИ), съобщи АП. 

Лий направи съобщението си от звукозаписното студио Ар Си Ей в Нашвил. В това студио са записвали легенди като Доли Партън, Уили Нелсън, Чарли Прайд. В Ар Си Ей присъстваха още автори на песни, лидери в музикалната индустрия, законодатели. "Тенеси ще бъде първият щат, защитил гласовете на артистите с настоящите законови промени", каза Лий. 

Текстовете на законовите промени все още не са обявени официално. По думите на Лий той иска да е сигурен, че ИИ няма да репликира гласовете на изпълнители без тяхното съгласие.

Смъртта на най-известния жител на щата - Елвис Пресли, през 1977 г. води със себе си дълга битка срещу неоторизираното използване на името и образа му. Широкоразпространено е мнението, че след смъртта на знаменитост името и имиджът стават свободни за употреба. През 1984 г. щатът Тенеси приема закон за защита на личността, според който правата върху името и образа не изтичат след смъртта. Само в два други щата - Ню Йорк и Калифорния, има подобна защита. Досега обаче никой щат не е защитил гласа на изпълнителя. 

Очаква се законодателство, свързано с употребата на ИИ, да бъде прието и в други щати. Калифорнийски законодател е предложил мерки за регулация на употребата на ИИ и предоставяните от него услуги.