Актьорите се простиха с Йосиф Шамли: Защо ангелите отлитат от нас? (ГАЛЕРИЯ)

Култура
13:40 - 30 Октомври 2019 (обновена)
38074
Актьорите се простиха с Йосиф Шамли: Защо ангелите отлитат от нас? (ГАЛЕРИЯ)

Със сълзи и аплодисменти актьори и режисьори от различни поколения изпратиха талантливия си колега от Народния театър Йосиф Шамли, който си отиде без време в понеделник само на 47 години. 

Стотици известни артисти, с които Шамли е учил, играл на една сцена или пък се е снимал в киното се поклониха тази сутрин пред тленните останки на Шамли. Поклонението започна в 11 часа във фоайето на Народния театър и продължи близо 2 часа. 

Близките на актьора - майка му журналистката Искра Банкова, сестра му Мила, жена му и дъщерите му помолиха медиите да уважат мъката им и да не снимат ковчега, както и опечалените му роднини вътре в театъра.

Всички актьори и екипа на сериала "Под прикритие", в който Шамли се снима, както и почти цялата трупа на Народния театър се прости с актьора. Всички артисти, облени в сълзи, останаха до края, когато ковчегът бе изнесен от театъра и изпратен с аплодисменти - както повелява традицията при сбогуването с човек на изкуството.


"Защо ангелите отлитат от нас?", питаха се мнозина от актьорите, излизайки от театъра, облени в сълзи. Всички колеги на Йосиф Шамли споделяха, че той е бил много добър човек, изключителен талант, ерудит, но в същото време и много раним.

„Йосо беше от ония артисти, които придаваха смисъл на нашата професия, на нашето призвание, без да вдига шум около себе си, без да блести външно. Йоско блестеше вътрешно - с талант, с дълбока духовност. Той беше един от малкото изключително интелигентни и много начетени артисти”, заяви актьорът Милен Миланов. „Все по-малко са артистите с неговите качества, неговия дух. Йосиф заслужава да бъде пример, не само за колеги, пример за публиката. Ценете артистите като Йосо”, заяви Миланов.

Асен Блатечки и Пламен Манасиев бяха от първите, които се поклониха пред колегата си


"Йосиф не се е старал да бъде добър. Той е такъв човек. Прекрасен актьор“, заяви на поклонението актьорът и близък приятел на Шамли Стоян Алексиев. „Това, което той излъчваше като човек, мислите му, партньорството му - това е нещо велико“, каза през сълзи Алексиев.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и режисьорът на "Под прикритие" Виктор Божинов излизат опечалени от театъра


Йосиф Шамли ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. Шамли беше част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“ от 2003 г. В последния сезон той беше част от спектаклите „Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, „Наблюдателите” от Константин Илиев, „Опит за летене” от Йордан Радичков, „Калигула” от Албер Камю, „Спускане от връх Морган” от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка”. За съжаление сега временно тези спектакли ще паднат от афиша, докато се намери заместник на актьора.

Владо Пенев, който не скри сълзите си, се прегръща с колега. До тях е Юлиан Вергов


Пръв пред Йосиф Шамли се поклони директорът на Народния театър Мариус Донкин, който бе видимо много разстроен от загубата на колегата си. Сред дошлите на поклонението бяха доайенът на театралните режисьори Асен Шопов, легендарната актриса Емилия Радева, актьорите Марин Янев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Валери Йорданов, Пламен Манасиев, Михаил Билалов, Теодора Духовникова, Мая Новоселска, Георги Мамалев, Мария Каварджикова, Захари и Явор Бахарови, Стоян Алексиев, Христо Петков, Ева Тепавичарова, Иван Бърнев, Нона Йотова, Валентин Ганев, Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Росен Белов, Бойка Велкова, Николай Урумов, Сава Драгунчев, Валентин Танев, Мариан Бачев, Деян Донков, режисьорите Теди Москов, Явор Гърдев, Виктор Божинов, Диана Добрева, Здравко Митков, драматурзите Юрий Дачев, Мирела Иванова, Роза Радичкова.

мимистърът на културата Боил Банов също се нареди на дългата опашка, за да се сбогува с Шамли.

Валери Йорданов се прости с Йосиф с червени рози

 

„Не знам какво е след смъртта.... Но мисля, че последното от последните неща “там” е да прочетат глупавия ни и злобен фейсбук и жалейките post mortem, които си пишем“, с тези думи харизматичната Теодора Духовникова започна своя пост във фейсбук, с който изрази мъката си от внезапната смърт на Йосиф Шамли. „Не вярвам в “небесния оркестър “, който ще свири, когато музикант умре. Не вярвам, че когато артист умре, горе го интересуват аплодисментите ни. Не вярвам. Знам, че днес в Народния Театър беше особено тихо. Заради Йосиф Шамли. Целият театър. По всичките му коридори, стаички, окачалки за костюми, гримьорни, осветителни, директорски кабинети, навсякъде . Ступор. Тишина и мъка. 

Спомени и смях. После гняв. После -ела си, не се шегувай. После пак- много сме ти ядосани, после пак- много те обичаме, после пак- не знаем как ще е без теб и след теб.... Ей такива неща. Нормалните неща в ненормалната ситуация, когато животът срещне смъртта. И които Йоско няма да прочете. Те са си за нас си. И да облекчим собствената си съвест. Която, в ситуация на смърт, започва да се държи странно и красиво и някак божествено. С цялото си състрадание, осъзнаване и обич, на които би могла да е способна и приживе.

Но някак не е. Не знам защо. Ще го обичаме винаги! Сбогом на Йосиф Шамли...“, написа Духовникова. 

Стоян Алексиев и Теодора Духовникова си взеха последно сбогом с Йосиф

"Йоско за мен ще си остане винаги мой студент, един от особените, интересните, нестандартните, с особено силен характер, но за мен е изключително, бих казал, непоносимо да се разделям с мои студенти. Знаейки, че времето е една измислена величина, всъщност, истината е, че трябва да мерим хората по живота им, по приноса им", сподели натъжен и преподавателят му от НАТФИЗ проф. Здравко Митков.

Един от доайените на родния театър Емилия Радева също се поклони пред колегата

Режисьорът Явор Гърдев

Актьорът Иван Бърнев

Режисьорът Здравко Митков, който е преподавал на Шамли в НАТФИЗ изпрати своя ученик. До него е Михаил Билалов

Нона Йотова и Валентин Ганев също са покрусени от смъртта на колегата си. 

Режисьорът Асен Шопов

Продуцентът на "Под прикритие" Севда Шишманова и сценографът Венелин Шурелов

Георги Мамалев и Мария Каварджикова не могат да повярват, че вече няма да играят на една сцена с Йосиф Шамли

Валентин Ганев дойде заедно със съпругата си

Михаил Билалов, Владо Карамазов и Валери Йорданов повече от 20 години са работили заедно с Шамли

Нона Йотова

Николай Урумов и Михаил Билалов

Николай Урумов, Михаил Билалов, Владо Карамазов и Валери Йорданов

Виктор Божинов, Мая Новоселска и Явор Бахаров

Ева Тепавичарова

Владо Пенев и режисьорката Диана Добрева


Снимки: Агнес Методиева