Акушер-гинекологът Илиян Траянов: Дежурните лекари не са виновни за смъртта на родилката в Горна Оряховица

Докато търсим проблема в лекарите , а не в чиновниците, хранещи се на гърба на медицината , подобрение няма да има!

Общество
21:16 - 01 Септември 2022
8216
Акушер-гинекологът Илиян Траянов: Дежурните лекари не са виновни за смъртта на родилката в Горна Оряховица

Известният акушер-гинеколог от Пазарджишката болница Илиян Траянов, който е кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив, представя доста интересен поглед върху трагичната кончина на младата родилка в Горна Оряховица. Опитният доктор защитава колегите си, като според него поне половината родилни отделения у нас нямат техническата възможност да спасят живота на пациент в положението на 21-годишната Дени.

Ето предупреждението на д-р Траянов:

Относно починалата родилка в Горна Оряховица: Постпарталната кръвозагуба обикновено възниква внезапно и непредвидено и може да доведе до смърт на родилката в продължение до 2 часа от раждането. Няма застрахована жена срещу постпартална хеморагия.

Готовността за борба с острата кръвозагуба при раждането е организационен въпрос на всяко родилно отделение. В цял свят умират от такива кръвозагуби и в най- големите, и най- лъскави болници! Там обаче тези случаи не стигат до медийте! Никой лекар и никоя родилка не са застраховани от това!

Единственият шанс за спасяване на живота на родилкато е животоспасяваща хистеректомия, наличие на новосевън при отключване на Дик синдром, наличие на кръвна банка и опитни реаниматори! Повече от половината родилни отделения в България работят без наличен новосевън , кръвна банка и с реаниматор на разположение! Най- лесно е да се хвърли вината върху дежурните лекари! Никой журналист няма смелостта да попита директори, министри, здравна каса и т. н - дали са създадени условия и организация за работа в това родилно отделение при екстремна спешност? Докато търсим проблема в лекарите , а не в чиновниците, хранещи се на гърба на медицината , подобрение няма да има!

Бог да прости жената! Голяма трагедия!