Алън Шиърър: Не беше писано да победим

Спорт
15:51 - 12 Декември 2022
1656
Алън Шиърър: Не беше писано да победим

Легендата на английския футбол Алън Шиърър даде дълго интервю пред ВВС в защита на актуалния селекционер на “трите лъва” - Гарет Саутгейт. Коментарът на 52-годишният британец дойде като отговор на обвиненията срещу Саутгейт за отпадането на Англия от Мондиал 2022 след поражение срещу Франция с 1:2.

“Изобщо не се съмнявам, че Гарет Саутгейт трябва да остане начело на Англия и да ни заведе на Евро 2024. Знам, че той не ни донесе трофея, който искахме, в Катар, но трябва да погледнем по-глобалната картина. Не само за това как играхме на този турнир, но и за напредъка, който постигнахме през шестте години, в които Саутгейт е начело.

Беше пълна бъркотия, когато Саутгейт дойде през 2016 г. Сравнете това с мястото, където сме сега, след невероятните преживявания, които имахме на три големи турнира със Саутгейт. И вероятно това е причината загубата от Франция да боли толкова много. Сега сме по-добър отбор, отколкото бяхме в който и да е от предишните турнири, въпреки че този път не стигнахме достатъчно далеч”, напомни Шиърър на амглийските фенове.

“Играчите изглежда харесват и уважават Саутгейт. Само от него зависи дали ще остане или не. Никой от Футболната асоциация няма да му каже, че трябва да си тръгне. Наистина се надявам той да реши да продължи и на следващия турнир и се надявам да почувства, че има недовършена работа с този вълнуващ млад отбор на Англия. Когато дадеш всичко от себе си, можеш да държиш главата си високо.

Положителната страна е, че играхме добре с фаворитите на Мондиала, създадохме много положения. Просто не беше писано да победим”, анализира бившият нападател на Нюкасъл и Блекбърн.

“Все пак мисля, че можехме да вземем това Световно първенство. Вярвам, че имахме истински шанс, когато гледам отборите, останали в турнира. Хърватия е спечелила само един мач без дузпи и продължения досега и не създава положения в предни позиции. Аржентина също не е велик отбор, въпреки че имат Лионел Меси, заради което винаги имат шанс. Мароко, срещу които Англия щеше да се изправи на полуфиналите, е добре организирани и опасени при контраатака, но не би било трудно да ги победим. Вместо това се прибираме у дома, но съм сигурен, че по-младите членове ще използват този опит, за да знаят какво да правят следващия път, когато стигнем до този етап.”, допълни голмайсторът от Евро 1996.