Аларма: Партия купува гласове до полицията в Силистра

Политика
12:28 - 11 Юли 2021
5690
Аларма: Партия купува гласове до полицията в Силистра

На фона на засиленото полицейско присъствие пред изборните секции, както и многобройните арести за купуване на гласове през изминалите две седмици, засега няма фрапиращи нарушения по време на гласуването.

Това обяви доволен вътрешният министър Бойко Рашков, базирайки се на информацията на щаба в МВР.

"До момента няма подадени сигнали при нас за сериозни нарушения по време на изборния процес", каза Рашков. По традиция пък политическите сили започнаха да се надцакват с жалби една срещу друга.  

Левицата е внесла жалба до ЦИК и РИК относно купуване на гласове за ГЕРБ в Силистра, в непосредствена близост до сградата на МВР в града. Сумата за купен глас е била 50 лв., съобщиха от "Позитано" 20, предаде „Сега“.

"БСП за България" сигнализира РИК и за манипулиране на хора с психични увреждания в центъра за настаняване на пълнолетни лица с психични разстройства в гр. Алфатар.

Настанените в центъра лица са придружавани от служители в изборното помещение, които са гласували вместо тях на хартиени бюлетини, което е в разрез със закона.

Разследване на Би Ти Ви също показа как се купуват гласове в ромския квартал в Карнобат. "Мизата" там тръгва от 50 лв. за глас.

Бащата на кандидат за народен представител от "Има такъв народ", е назначен за член на Секционна избирателна комисия в Кресна, сигнализират в жалба до Районна избирателна комисия-Благоевград от ГЕРБ-Кресна. Според сигнала до Районна избирателна комисия в Благоевград има наличие на несъвместимост, което е в разрез с чл. 96 от ИК, посочват бившите управляващи.

ГЕРБ в Бургас пък е изпратила жалба в ОИК, в която твърди, че член на СИК в Карнобат е майка на кандидат за народен представител от "Има такъв народ".

От другия щаб, който се занимава с изборните нарушения - на прокуратурата и ДАНС, обявиха, че за последните 24 часа са образувани 167 нови преписки, а новообразуваните досъдебни производства са 7. Същите са на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.