Аларма в Lupa.bg: Дървеници щурмуваха София!

Гадините навлизат във все повече имоти

Общество
17:26 - 08 Август 2023
39569
Аларма в Lupa.bg: Дървеници щурмуваха София!

Дървеници щурмуваха в последните месеци столицата, научи Lupa.bg от пострадали. Ветеринарните аптеки са пълни с хора, които търсили препарати да отровят упоритите насекоми. "Идват поне по 30 души на ден за да търсят отрова за дървеници, вече имам чувство, че са повече от хлебарките в столицата", каза пред медията ни продавачка във ветеринарна аптека в близост до Централна гара.

Предлагат се няколко препарата, но действията им са под много голяма въпросителна. Гадините са по-упорити от хлебарките на всякакви отрови, крият се много по-добре от тях и са доста по-неприятни, защото смучат кръвта ни всяка нощ. 

Специалисти твърдят, че за да не се стигне до масово размножаване и изхвърляне на мебели и основен ремонт, най-добре е да се викне фирма. Дори и ДДД фирмите, не дават гаранция, че ще избият дървениците от дома ви, оправдавайки се, че те се разнасят чрез дрехите. 

Обикновено те правят по две или три пръскания на цени по-скъпи от тези срещу хлебарки.

Проверка на медията ни показа, че гадните животини са превзели първо квартирите в Студетски град, а ходейки по купони, студентите ги разнасят из цяла София. Те се хващали най-вече по влаковете. 

В хотелите също имало дървеници, даже и в най-баровските такива.

Фирмите, които се борят с тези вредители са категорични, че до по-малко от година дървениците ще превземат цяла София и ще се превърнат в много по-опасна напаст от хлебарките, които тормозят сега повечето домакинства. 

Можете да разберете, че имате дървеници по петната, които те оставят по матраците и чаршафите.

Животинките се настаняват най-вече в леглата, за да са близко до кръвта ви, атакуват докато спите! 

Освен това те се крият и снасят под картини, плакати, пукнатини на тапети, под мокета. 

Забелязват се да лазят чак когато популацията им вече е много голяма. Преди това няма как да разберете, че имате неканени обитатели. Местят се чрез дрехите ни.

Ухапванията им предизвикват пъпки, които обикновено са в една редица. Твърди се, че дървениците не носят зарази. Въпреки това пъпките сърбят, могат да се появят и дни след ухапването.