Аларма в Lupa.bg: Свлачище захапа Царевец

Държавата вади 2 млн. лева за укрепването на пътя над църквата „Св. 40 мъченици”

У нас
17:28 - 03 Април 2019
2682
Аларма в Lupa.bg: Свлачище захапа Царевец

Свлачище застрашава историческия хълм Царевец! Новината сподели пред Lupa.bg общински съветник от опозицията във Велико Търново, който призова държавата за бърза и адекватна реакция срещу сриването на пътя над църквата „Св. 40 мъченици”, който се „изяде” преди година.

Драмата заплашва главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185 – 1393), когато Търново е столица. Оказа се, че държавата вече е предприела мерки – с местната власт в старопрестолния град е договорено отпускането на 2 млн. лева за спешен ремонт на свлачището, който може да се извърши експресно за около десетина дни.

„Чакаме средствата от държавата и в момента, в който ги получим, за което имаме уверение, го почваме. Изпълнител е „Пътни строежи ВТ“, с които имаме рамков договор. Докато трае ремонтът, участъкът ще се затвори и автомобилите ще минават от другата страна покрай кв. „Света гора“ и Балдуиновата кула“, коментира зам.-кметът по териториалното и селищно устройство проф. Георги Камарашев.

Управникът се надява парите да постъпят по сметките на общината до броени дни, за да може цялото строителство да приключи преди старта на туристическия сезон.

Камарашев припомни, че пътят някога е правен върху насип, който не е бил укрепван. Според археолози на това място в миналото населението е карало с каруци пръст и отломки, за да се оформи подход в посока Арбанаси и реката.

Покрай археологическите проучвания на манастира „Великата лавра“ насипът е подкопан и миналата година точно за празника на града част от пътя падна, а в района бе създадена временна организация със светофар само в едната лента.

Засегнатият уличен участък от около 160 метра е част от третокласния републикански път III-514, свързващ старата столица с Арбанаси и Горна Оряховица. При стартирането на ремонта ул. „Св. Климент Охридски“ ще бъде затворена за движение в участъка от площад „Цар Асен I“ до Владишкия мост. Дотогава ще бъдат цялостно преасфалтирани улиците „Читалищна“ и „Михаил Кефалов“, които ще поемат пренасоченото движение. Свлачището ще бъде укрепено с подпорна стена и повече от 140 пилона.