Албанският премиер нарече България "хаос и позор"

Жителите на Балканите отдавна мечтаят да се присъединят към ЕС

Топ
13:53 - 23 Юни 2022
2624
Албанският премиер нарече България "хаос и позор"

Ветото на България върху напредването на Северна Македония към Европейския съюз е позор. Това заяви албанският премиер Еди Рама, след като пристигна за специална среща на върха за Балканите с лидерите на ЕС, които той обвини в "безсилие", съобщава "Ройтерс".

Позор е, че страна от НАТО - България, отвлича две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на гореща война в задния двор на Европа с 26 други страни от ЕС, които все още стоят в плашеща демонстрация на безсилие, отбеляза той.

"Ройтерс" припомня, че през 2020 г. България блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС заради спор, свързан с историята и езика. Членството на Албания също е задържано, защото ЕС свърза нейния напредък с този на РСМ.

В своя коментар Рама, който за кратко обмисляше да не присъства на срещата на върха, имаше предвид разочарованието на шестте балкански страни кандидати за членство в ЕС - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - относно това, че Франция и Германия не правят достатъчно, за да притиснат България да отмени ветото.

Подобно решение на ЕС изисква пълно единодушие между всички 27 държави членки на блока.

Вие сте бъркотия, момчета, категоричен бе албанският премиер.

Жителите на Балканите отдавна мечтаят да се присъединят към ЕС след етническите войни през 90-те години на миналия век, когато Югославия се разпадна.

Северните страни, като Франция и Нидерландия, обаче спряха процеса на разширяване на ЕС, опасявайки се от повторение на прибързаното присъединяване на Румъния и България през 2007 г. и лошо управляваната миграция на източноевропейски работници към Великобритания, която настрои много британци срещу ЕС.

От своя страна, преди срещата в Брюксел днес германският канцлер Олаф Шолц заяви, че страните от Западните Балкани трябва да имат реалистична възможност да се присъединят към Европейския съюз, след като дълги години са работили усилено, за да изпълнят условията за влизане в блока.

Гражданите на Западните Балкани чакаха почти 20 години за възможността да станат членове на ЕС, подчерта той.

От изключителна важност е това да се превърне в надеждно обещание, защото многото усилия, които тези страни са предприели, в крайна сметка трябва да доведат до приемането им в блока, посочи Шолц и добави, че Германия ще работи за тази цел.

След като вчера заплашиха да бойкотират срещата на върха на ЕС за Западни Балкани, лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония все пак отидоха в Брюксел, допълва "Политико".

В общо изявление президентът на Сърбия Александър Вучич, албанският премиер Еди Рама и министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски обявиха, че решението им за съвместно участие е "поредната стъпка към напредъка, но и ясен сигнал, че въпреки многобройните пречки, ние продължаваме да правим конструктивен принос по пътя към европейската интеграция".