Александър Николов лоялен на Слави, хвърля оставка в понеделник

ИТН искали преговори с "Газпром", нямало заложен лев за компенсации, ако втечненият газ се забави или не дойде

Политика
12:20 - 11 Юни 2022
3151
Александър Николов лоялен на Слави, хвърля оставка в понеделник

Министърът на енергетиката Александър Николов и неговите заместници ще подадат оставките си в понеделник. Това заяви заместник-енергийният министър Пламен Данаилов за първи път пред "Eвронюз България". Николов бе на визита зад граница и е един от двамата министри от квотата на ИТН, които досега не успяха да депозират отводите си от кабинета пред премиера Кирил Петков след разпада на четворната коалиция. Освен него все още това не е сторила и външната Теодора Генчовска. Пръв да напусне МС бе вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. 

Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и министерството на енергетиката, е предложеното от "Има такъв народ" за продължаване на договора с „Газпром“, докато намерим сигурен източник на доставки. По думите на Данаилов тяхната идея срещнала отказ от страна на вицепремиера Асен Василев.

Пламен Данаилов коментира още, че цената на газа, който ползваме в България е по-висока от средната в Европейския съюз.

Той подчерта, че трябва да се изпрати запитване на „Газпром“, за да кажат при какви условия могат да доставят синьо гориво, за да не разчитаме само на доставките от втечнен газ.

В бюджета няма 1 лв. заложен за компенсации, каза още Данаилов.

Ние казваме че трябва да се изпрати запитване, а не при какви условия да се продължи за „Газпром“, добави още той.