Александър Николов: Правителството плаща заради служебния кабинет

След оставката настъпи десетмесечно безвремие, твърди бившият министър на енергетиката

Новини
18:50 - 03 Октомври 2023
3593
Александър Николов: Правителството плаща заради служебния кабинет

"Единствено по времето на четворната коалиция имаше ясна посока, която комбинираше както държавните предприятия, така и големите централи. Тогава се поеха ангажименти за инвестиции и се проведоха срещи с всички заинтересовани страни – и синдикати, и представителите на работещите в енергийния сектор. Беше изработен план кое и как да се случи", заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов.

След оставката обаче настъпило "10-месечно безвремие", а после и "тримесечно оглушително мълчание" относно случващото се в сектора.

"Това, което се случва в момента, е поредното замазване на очите на работещите в енергийния сектор. Пазарните механизми изискват секторът да се трансформира", каза Николов.

В "Лице в лице" той призна, че така и не е разбрал от настоящото правителство какво е заварило като наследство от служебния кабинет и затова сега ще плати цената за това свое мълчание.

"Има толкова натрупани проблеми, че тази ескалация е само върхът на айсберга. България от нетен износител на електроенергия се превърна във вносител", допълни бившият енергиен министър.

По думите на Николов мълчанието за моментното състояние на енергийния сектор от страна на управляващите издава или „огромен страх“, или „брутална липса“ на експертен потенциал.

В заключение посочи, че българската енергийна система е в много тежко състояние заради грешно взети решения назад във времето.