Александър Петров, Мистър Гей Европа 2019 пред Lupa.bg: Надявам се скоро и в България да легализират гей браковете

Титлата носи повече отговорности, отколкото облаги, твърди красавецът с перфектен английски

Изповеди
15:57 - 13 Юли 2019
15132
Александър Петров, Мистър Гей Европа 2019 пред Lupa.bg: Надявам се скоро и в България да легализират гей браковете

Миналия уикенд, както Lupa.bg първо съобщи, българинът Александър Петров спечели конкурса Мистър Гей Европа. Нашият представител разби конкуренцията на състезанието в Германия, спечели четири от предизвикателствата и донесе титлата в страната ни. Покрай немалкото си ангажименти в последните дни Александър намери време да разговаря ексклузивно и с Lupa.bg.

— Тежка ли е короната на Мистър Гей Европа или още е много рано да се каже?

— Със сигурност е тежка короната. Още докато бяхме там всички подписахме договор, който включва всички наши отговорности, които поемаме доброволно, ако спечелим. На самото награждаване се унищожават договорите на тези, които не са спечелили и остава само договорът на победителя. Отговорностите малко или много ме плашат, но ги приемам като предизвикателство — да стана по-добър човек, за да мога да помогна на хората, така както желая. Все още е твърде скорошно събитието и още не съм го осъзнал напълно… още не мога да преценя колко ще тежи…

— Е, имаш цяла година все пак…

— Имам, да. Трябва да направя нещо по проекта си (Александър мечтае да направи дом — безопасно място за отхвърлени заради сексуалността им младежи, където те ще бъдат подслонени и ще им се помогне да се развият пълноценно — б.р.). Имам отговорности към екипа на Мистър Гей Европа, към ЛГБТ хората на България. Вече съм една идея по-видим. Трябва да използвам това, дори и ако е само за да променя мнението на един-единствен човек, трябва да се възползвам и да го направя. Да покажа на другите българи, че сме абсолютно нормални като тях хора, добри, не сме по-различни. Единственото, което ни различава, е кой с кого си ляга, а на кого реално му пука как правиш секс, кога правиш секс и т.н.

Мистър Гей Европа 2018 Енрике връчва наградата на Александър Петров

— Как се стига до такъв конкурс, има ли преди това някакво състезание в България?

— В повечето държави има локални конкурси Mr. Gay … В Белгия например конкурсът е една мини "Евровизия". В България преди време също имаше такъв конкурс, но поради редица причини — финансови и организационни, беше преустановен. Когато има такъв конкурс, този който печели, директно отива да представлява страната си на европейско ниво. Веднъж в годината се организира конкурсът и всяка държава има право да изпрати свой делегат. За държавите, в които не се провежда подобен конкурс, обикновено се назначава продуцент, който отговаря за определена държава или за цял регион, и той се оглежда и търси подходящи момчета. Ако си хареса някого, може да му предложи да представлява съответната държава. При мен беше такава ситуацията. Участвах преди време в две видео кампании на ЛГБТ тематика — за гей видимост и за ХИВ тестване. Продуцентът явно е попаднал на тези клипове, харесал ме е, свърза се с мен, говорихме надълго и нашироко и прецени, че съм подходящ кандидат да представлявам България. След това дойде предложението да участвам. След като получиш подобно предложение, отиваш на сайта на конкурса, попълваш един подробен формуляр. Има доста въпроси, на които трябва да се отговори, английският език също е много важен. Обикновено получаваш одобрение, стига да не си някоя актуална порно звезда. Не че това непременно е лошо, но има ограничение. Все пак това не е основната цел и визия на конкурса. Целта е по-скоро да намерят и излъчат ролеви модел за гей обществото, човек с достатъчно положителни качества…

— Кажи как протича един подобен конкурс. Вероятно повечето хора си представят група атлетични младежи да дефилират по бански пред жури, съставено от загорели чичковци…

— Де да беше само това… С ръка на сърцето казвам, че това беше най-трудното нещо, което съм правил в живота си. Конкурсът протече в рамките на седем дни в Кьолн, Германия, по време на прайда. Всеки ден участвахме в едно или две изпитания, оценявани от съдии. Бяхме настанени всички в една къща, но разделени — нямахме право да оставаме насаме със съдиите, за да се избегнат потенциални конфликти на интереси. Това се прави с цел да не се опорочи състезанието. Вече се е случвало в миналото.

След всяко състезание съдиите точкуваха, имаше и юрист на място, който следеше за прозрачността на конкурса и нормалното провеждане на състезанието. Резултатите от всяко състезание бяха обявени чак на края на конкурса, по време на награждаването. После беше коронован и самият победител.

— Подложили са ви и на някакъв тест доколкото разбрах.

— Едно от предизвикателствата беше писмен тест. 60 въпроса на тематика ЛГБТ култура и история, политическа конюнктура и обща култура. Имахме един час да попълним теста, по около минута на въпрос. Това беше едно от състезанията, които спечелих. Имаше още спортно изпитание, предварително интервю, интервюта с радио и телевизия, имаше защита на проект — пред 12 съдии, никак не е лесно да отидеш да презентираш нещо пред хора от всевъзможни международни организации. Това наистина беше стресиращо изпитание, няма как да се подготвиш за подобно нещо. За голяма моя изненада спечелих и това изпитание.

Александър разбива конкуренцията на писмения тест - 60 въпроса за 60 минути

— И фотогеничност…

— Да, там се оценява способността ти да позираш. Като посланик на конкурса вероятно ще представляваш конкурса на различни събития, мероприятия, конференции, фотосесии за списания и трябва да можеш да общуваш с фотографа. Имаше предизвикателство за социалните медии — колко успешно се промотираме, дали сме креативни. Имаше предизвикателство как се сработваш с останалите, доколко си способен да олекотиш една атмосфера, колко си дипломатичен, лесен за комуникация, харизматичност…

— Тъкмо навреме, за да те попитам: приятели или конкуренция ти бяха другите участници?

— Аз не отидох на този конкурс с идеята да направя всичко възможно да го спечеля, въпреки че съм геймър и обичам да се състезавам. Отидох заради самото преживяване, да се запозная с хора от други държави, качествени хора, с които мога да обменя опит и познания, да изградя някакви връзки, така че по-скоро бих казал, че ми бяха приятели. В моята стая бях с Мистър Гей Португалия и Мистър Гей Германия. Много си допаднахме и се забавлявахме, непрекъснато се чудехме с какви щуротии да се занимаваме… 

— Сега какво предстои — конкурс Мистър Гей Свят?

— Ако реша, мога да участвам в този конкурс следващата година. Вече ми беше предложено няколко пъти, но Мистър Гей Свят е по-лек…, една идея по-стандартен, като конкурс за красота. Там няма писмен тест. Повече се залага на шоуто, дефилиране по бельо… По-скоро е радост на окото. Не съм сигурен, че искам да се състезавам с толкова супер напомпани мускулести батковци, а и не мисля, че с подобен конкурс мога в такава степен да помогна на събратята и сестрите си. За момента нямам амбиция да се състезавам в подобен конкурс. Поне засега, кой знае какво ще ми се случи в идните месеци.

— Как се справяш с хомофобията? Повечето коментари в социалните мрежи след новината, че българин е спечелил конкурса Мистър Гей Европа, не бяха от най-приятните.

— Малко или много съм късметлия. В този аспект в живота ми, откакто съм се появил на тази планета, се броят на пръсти случаите, когато съм бил жертва на някаква хомофобия. Случвали са се вербални нападки, но много мои приятели са били жертви и на физическа саморазправа, били са бити. Но и вербалната агресия наранява много. По никакъв начин не си направил нищо лошо на никого, а изведнъж те залива омраза. Чувстваш се безкрайно объркан и ранен. Трябва ти време да се възстановиш. Дори не мога да си представя през какво минават хората, на които им се случва всеки ден.

— Мислиш ли, че можем да се справим с този проблем?

— Сигурен съм, че ще се справим, просто е въпрос на време. Новите поколения не са толкова уплашени от различните хора, приемат ги доста по-адекватно. Членството ни в ЕС също доста помага — идват доста туристи, лесно се пътува из Европа. Хората отиват и виждат, че навсякъде има различни хора и никъде не се е сринала нито държавата, нито църквата, краят на света не е дошъл.

— Беше ли на София прайд тази година?

— Бях, да.

— Как ти се стори след това парадът в Кьолн, който е сред най-мащабните в Европа?

— Обичам си София, но е несравнимо. Кьолн, а и целият регион около него, е известен като един от най-приятелските към различните хора, наистина са много сърцати, изпълнени с любов и разбиране. Парадът беше… беше огромен. Миналата година са участвали милион и 200 хиляди души, тази не знам, но едва ли са били по-малко. Имаше може би 140 камиона (платформи, които озвучават прайда - б.р.), за сравнение — на нашия прайд имаше само два. Но атмосферата там е изключително топла и приятелска.

Конкурсът Мистър Гей Европа 2019 протича паралелно с прайда в Кьолн

— За тази една седмица след конкурса увеличи ли се рязко приятелския ти кръг?

— Получих много покани за приятелство във фейсбук и предполагам с течение на времето ще се увеличават още повече. Надявам се, че няма да ме търсят само заради титлата.

— Какъв е Александър в ежедневния живот? С какво се занимаваш?

— Александър е преди всичко геймър. Обожавам да играя видеоигри.

— Тук е момента да уточним, че не си хазартен бос и нямаш казино (във визитката му на английски език за конкурса като занимание е посочено gaming — б.р.).

— Не, не, станала е грешка при превода, някои неща са изпуснати. Някой е съкратил видео гейминг само на гейминг, а това в България се превежда и като хазарт. Не съм хазартен магнат (смее се). Иначе съм завършил финансов контрол. Имам интереси към медицината, философията, психологията, международната политика и т.н., но не съм ги учил. Занимавам се с разработване на видео игри. Работя за голяма френска компания. Един вид си работя хобито. Обичам да си стоя вкъщи, да играя игри. От време на време излизам на клуб да се забавлявам, да потанцувам с приятели, малко фитнес…

— Гадже имаш ли?

— В момента не. В последната година-две се посветих малко повече на работата. А сега покрай конкурса съвсем не ми остана време, трябваше сериозно да се подготвям. Въобще не ми беше до свалки и запознанства.

— Какво мислиш за гей браковете? Страната ни е една от малкото в ЕС, в които еднополовите двойки не могат да узаконят отношенията си.

— Разбира се, че ги одобрявам. Това се случва във все повече държави по света. Надявам се не след дълго и ние да последваме примера им.

Няма да свърши светът, няма да се увреди хетеросексуалното семейство по никакъв начин, религията няма да рухне.

В момента конституционно е определено, че бракът е съюз между мъж и жена и очевидно трябва да се промени основният закон, а това не е толкова лесно. Един от съдиите ни на конкурса беше от Южна Африка. Безкрайно изненадващо е какъв огромен прогрес е постигнала тази държава за две-три десетилетия.

— На финала — какво ти донесе титлата? Финансови облаги или просто една лента?

— Титлата е по-скоро символична, но идва с редица отговорности. Не печеля коли, пари и апартаменти. Вече съм посланик на конкурса. Ако имам някаква полза, това е че ще бъда по-разпознаваем, вероятно ще бъда канен на събития, конференции, прайдове, кампании. Нищо меркантилно.

— А по-разпознаваем ли си вече?

— Забелязвам, че вече ме заглеждат по улиците. Още в полета за България един от стюардите ме разпозна и ме почерпи напитка.