Александър Симидчиев: Новият втори подтип на Омикрон е с около 30% по-заразен

Здраве
10:32 - 01 Февруари 2022
4587
Александър Симидчиев: Новият втори подтип на Омикрон е с около 30% по-заразен

Пандемичният процес в световен мащаб е добре овладян. Това каза в ефира на "Твоят ден" депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев. По думите му организацията в България обаче не позволява да догоним общоевропейските данни.

"Много хора все още нямат изградена имунна защита. Общественото мнение беше формирано в неправилната посока, като сега берем плодовете на разделението, което се заради в обществото", обясни той. 

В световен мащаб алгоритъм, изграден на база мутациите, значително помага в борбата с вируса, добави Симидчиев. 

"Чрез този алгоритъм могат да бъдат предвидени възможни нови мутации на вируса и да бъде създадена ваксина предварително. Това досега не беше възможно", каза още той. 

Във връзка с новооткрития втори подтип на Омикрон Симидчиев обясни, че липсва достатъчно информация за него към момента, като, това което знаем е, че е с около 30% по-заразен от Омикрон. 

"Срещат се и случаи на грип в комбинация с коронавирус. Това се случва основно в детските кооперативи. Няма нищо тревожно, но проблем би било, ако трябва да се справяме с няколко пандемии едновременно", каза още той.