Александър Стуб встъпи в длъжност като президент на Финландия

Свят
13:38 - 01 Март 2024
1184
Александър Стуб встъпи в длъжност като президент на Финландия

Александър Стуб встъпи в длъжност като президент на Финландия, съобщава "Ройтерс".

Той е първият държавен глава на скандинавската страна от началото на новата ера след присъединяването ѝ към НАТО в отговор на нахлуването на руските сили в Украйна.

По време на кампанията си за изборите на 11 февруари Стуб заяви, че не вижда ограничения за участието на Финландия в НАТО и е готов да позволи ядрените оръжия да бъдат транспортирани през страната - макар и да не се съхраняват там - след като Хелзинки изостави поддържаната от десетилетия военна необвързаност.

"Изправени сме пред нова ера. В резултат на военното ни сближаване и членството ни в НАТО направихме последната стъпка към западната общност на ценностите, към която нашата република принадлежи духовно през цялата си независимост", заяви Стуб в обръщението си към парламента по време на всъпването си в длъжност.

Стуб посочи демокрацията, върховенството на закона и правата на човека като основните ценности, на които ще се основава външната политика на Финландия под негово ръководство.

Той наследява на поста напускащия президент Саули Нийнистьо, който се оттегля след два шестгодишни мандата, в които си спечели прозвището "шепнещият на Путин" заради предишните си близки връзки с руския лидер.

"Дипломацията продължава да бъде и индивидуален спорт, който изисква тънкост. Така и най-малките ще бъдат чути", посочи Нийнистьо в прощалната си реч пред парламента.

Като пример за такава дипломация Нийнистьо посочи сътрудничеството на Финландия с Китай в продължаващото разследване на възможната роля на регистриран в Хонконг товарен кораб за щетите, причинени на газопровода BalticConnector миналата година.

Финландските следователи са стигнали до заключението, че тръбопроводът вероятно е бил повреден от котва, влачена през него.

"Беше постигнат напредък в разследването на въпроса - за изненада на всички - не чрез повишаване на гласове, а чрез фината, но решителна работа на всички участници", подчерта Нийнистьо.

Ден преди встъпването в длъжност на Стуб руският президент Владимир Путин заяви, че Русия трябва да увеличи войските, които е разположила по западните си граници с Европейския съюз в отговор на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.