Финландия: Хиляди мигранти се опитват да влязат през Русия

Русия
15:15 - 20 Февруари 2024
2068
Финландия: Хиляди мигранти се опитват да влязат през Русия

Финландия разполага с информация, която показва, че хиляди мигранти от трети страни в Русия чакат да преминат границата към скандинавската държава, каза на пресконференция във вторник финландският вътрешен министър Мари Рантанен, цитирана от "Ройтерс".

Финландия затвори източната си граница с Русия в края на миналата година на фона на нарастващ брой пристигащи без валидни документи за влизане в Европейския съюз. Страната обвинява Москва, че насочва мигранти към границата, твърдение, което Кремъл отрече.

"Имаме информация, че хиляди хора от руската страна чакат да стигнат до Финландия", каза Рантанен. Това представлява "заплаха за обществото", добави тя.

Рантанен отказа да уточни как финландските власти са се сдобили с информацията.

Финландското вътрешно министерство заяви в понеделник, че бързо ще изготви законопроект за укрепване на граничната сигурност и борба с опитите на Москва да окаже натиск върху Финландия под формата на направлявана миграция.

Правителството ще представи своето предложение в парламента следващия месец, добави той.

Над 1300 търсещи убежище от държави като Йемен, Сомалия и Сирия са дошли във Финландия от Русия между август и декември миналата година, според финландските гранични власти.

Имиграционните власти на Финландия през януари казаха , че не са успели да намерят около 160 от мигрантите и че те вероятно са продължили към друга европейска страна.