Александър Везенков покори Европа! (СНИМКИ)

Топ
18:23 - 18 Май 2023
3008
Александър Везенков покори Европа! (СНИМКИ)

Днес бе написана нова златна страница в историята на българския баскетбол, след като за първи път българин покори върха в най-силния клубен европейски турнир - Евролигата. Лидерът на Олимпиакос Александър Везенков бе определен за най-полезния играч на сезон 2022/23 в надпреварата на специална церемония в Каунас, където ще се проведе Финалната четворка.

Най-добрият български баскетболист бе изненадан от своето семейство - баща си, майка си и сестра си, които се качиха на трибуната заедно с него, за да го поздравят за величествения триумф.

Призът му бе връчен от президента на Евролигата - трикратния шампион в турнира Деян Бодирога.

По този начин българският национал се превръща в 16-ия баскетболист в историята на Евролигата, който печели най-значимия индивидуален трофей.

Везенков се присъединява към легендарната компания на великани като Хуан Карлос Наваро, Димитрис Диамантидис, Василис Спанулис, Серхио Родригес, Нандо де Коло, Серхио Люл, Лука Дончич, Василие Мицич, Никола Миротич и Тео Папалукас, които също са печелили отличието веднъж в своите кариери. Единствено Везенков и де Коло (през 2016-а) обаче са успявали да достигнат както до MVP наградата, така и до топреализаторския приз в един и същи сезон.

Спортист №1 на България за миналата година бе категорично най-добрият играч на най-добрия отбор, като до началото на Финалната четворка той постигаше средни показатели от 17.2 точки и 6.8 борби при коефициент на полезно действие от 21.2.

Така националът ни си заслужи още две отличия - за топреализатор на сезона и за член на Идеалната петица в турнира, а статуетката за MVP просто маркира феноменалния му сезон с екипа на Олимпиакос, който завърши на първото място в редовния сезон и впоследствие се класира за Финалната четворка за втора поредна година.

Бившият играч на Арис и Барселона бе избиран в рамките на рекордните за сезона пет пъти за играч на кръга, а освен това спечели званието за играч на месеца два пъти - за ноември и за февруари.