Алексей Петров наливаше пари в Левски

Трактора беше сложил ръка и на басейна "Спартак" в столицата

Спорт
18:30 - 16 Август 2023
44613
Алексей Петров наливаше пари в Левски

Убитият Алексей Петров винаги е подкрепял Левски и това е една от причините Трактора, както го наричаха, да спонсорира клуба от "Герена". Точно преди три години - в началото на август 2020-а, от Сухата река признаха, че Петров е един от тези, които плащат заплатите на футболистите.

Тогава фенове на сините отново нападнаха Наско Сираков, обвинявайки Вълка в замитане на истината, а наред с това се появиха и слухове, че кредитът е от Алексей Петров.

Забавените тогава месечни възнаграждения на левскарите бяха осигурени от Алексей Петров, а сумата, дадена във вид на "краткосрочен заем за оперативни нужди от малка фирма", бяха в размер на 199 000 лева.

Това беше своеобразно дежа вю, тъй като шест години преди това, Левски получи друга финансова инжекция, след като получи генерален спонсор в лицето на застрахователната компания "Лев Инс" АД. Фирмата осигуряваше сериозна част от бюджета на "сините".

И тогава всичко се опита да се покрие, въпреки че Тодор Батков призна, че свежите финанси са от фирма, чието име искаше да запази в тайна. По-късно, разбира се, стана ясно, че става въпрос за застрахователната компания на Алексей Петров.

През 2020 година "Лев Инс" наследи "Мтел" като генерален спонсор на клуба, а в срещата с Локомотив Пловдив логото на новия спонсор "не грейна" на фланелките на левскарите, но за сметка на това се озова на тениските за дербито срещу ЦСКА.

Алексей Петров имаше власт в много области и нас и имаше афинитет към спорта. Това е и една от причините той да сложи ръка на едно от апетитните съоръжения у нас, намиращи се под егидата на МВР.

Дълги години фирма, свързана с Алексей Петров, управляваше столичния басейн "Спартак", а през 2010 година МВР трябваше да реши дали да продължи съвместната им дейност

Алексей Петров е член на управителния съвет на спортен клуб "Левски", той помогна да се намерят съакционерите в "Спарта 2000". Тогава се търсеха инвеститори от 1996 г., след като МВР спря субсидията. Преди това идваха всякакви хора, като Илия Павлов например, искаха също басейна.

Известният бизнесмен беше и президент на българската федерация по карате. Това не е първият опит за убийство на Алексей Петров. Такива са правени през 2002 и 2015 година. При втория случай срещу него е стреляно с гранатомет.

Петров е известен освен като бизнесмен и като политик, преподавател и експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент е на българската и балканска федерация по карате. През 2009 година става ясно, че е бил дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването и ДАНС, бил е и щатен служител на Държавна сигурност.

През 2010 година е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, която се занимава с рекет и изнудване, в последствие обвиненията са намалени до рекет и изнудване на 2 лица.

През юли 2023 г. хакери изпратиха личните данни на 2,25 млн. души до пощата на няколко български медии.

Хакерската атака бе определена като най-големият теч на данни в България от 2019 г. насам, когато бе хакната Националната агенция за приходите (НАП), и вероятно най-мащабният пробив в сигурността на частна компания.

Хакерът (или хакерите), ползва псевдонима "Емил Кюлев". Той твърди, че те са добити чрез пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен приход в България "Лев инс".