Алекси Кесяков: 30 км/ч в населено място е световна практика, а ние се мъчим да я въведем от 12 г.

Плащаме уроци на децата си за езици, математика, а искаме шофьорския курс да мине по-леко, смята бившият шеф на Пътна полиция

Общество
20:36 - 17 Май 2023
6272
Алекси Кесяков: 30 км/ч в населено място е световна практика, а ние се мъчим да я въведем от 12 г.

„Зона 30” е световна практика. От 10-12 години се мъчим да я въведем. И сега реакцията е веднага „Как 30 километра в населеното място?”. Тя се въвежда извън активните магистрали, там, където живеят хората.

Влизайки в нея – вътре има достатъчно инфраструктурни решения, които ограничават бързото шофиране. „Зона 30” има във всички европейски градове. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA“ експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков. По думите му 30 километра е допустимата скорост, над която повредата на човешкото тяло нараства.

Той коментира и предложението младите водачи да шофират с придружител. „Когато говорим за ПТП-та винаги нещастията отиват в семейството, затова може би семейството трябва да заема по-голяма роля. Готвим децата за много други неща – плащаме уроци за езици, математика. А като че ли искаме шофьорският курс да мине по-леко. Придружителят в колата е по френски модел. Той обаче също трябва да премине обучение, за да знае какво да прави?, посочи експертът.