Ало, къде ви е BG ALERT-ът? Щяхте да ни изтровите!

Воня на етилмеркаптан задуши столицата, властта нехае (по традиция) часове наред 

Коментар
18:30 - 24 Ноември 2023
10834
Ало, къде ви е BG ALERT-ът? Щяхте да ни изтровите!

Воня на етилмеркаптан се разнесе из столицата малко след обяд за ужас на хиляди обитаващи северните квартали на столицата.

Липсата на навременна и адекватна информация от страна на властта докара до лудост хората, втурнали се да прибират от детските градини/училищата отрочетата.

Часове по-късно стана ясно, че зловонието се разнася от склад във “Военна рампа”, където незнайно как са се озовали варели с отровната и смрадлива субстанция етилмеркаптан.

Етилмеркаптанът (етантиол) се добавя към иначе лишения от собствена миризма природен газ или пропан-бутан за битови нужди. Идеята е превенция — усетите ли отвратителната миризма, не палите цигара или каквото друго сте си наумили.

Иначе следва мощно БУМ!

Етилмеркаптанът е интересно вещество. С пълно основание можем да го наречем “първи братовчед” на етанола (етиловия алкохол от спиртните напитки) — разликата между тях е минимална: в етанола има един кислороден атом, който в етилмеркаптана е заместен от атом сяра.

Поради силната си миризма (хората могат да помиришат етантиол при концентрации от една част на 50 милиона части въздух!),

смрадливото вещество се използва като ароматизант за битов природен и втечнен газ.

„Миризмата на газ“, която хората усещат, когато има изтичане, е именно миризмата на етантиол. Веществото обикновено се добавя към природната суровина някъде в пунктовете за разпределение и това е регламентирано в съответните документи и следва стриктно да се следи.

Добавянето на етилмеркаптан във втечнен природен газ (LPG) е причината, поради която бутилките с пропан-бутан миришат по-силно, когато са почти празни. Ароматизантът е по-малко летлив от пропана, в който е разтворен. Ето защо с изпразването на бутилката миризмата на етилмеркаптан се усеща по-силно.

Противно на оповестената днес информация,

етилмеркаптанът е доста отровен, особено в по-голяма концентрация, каквато несъмнено днес е достигната.

Етантиолът е особено токсичен, включен е в списъка на силно токсичните вещества, принадлежи към втори клас на опасност и в големи количества може да причини главоболие, гадене и загуба на координация. Освен това засяга бъбреците и черния дроб. В концентрациите, присъстващи в ароматизирания битов природен газ, той е безвреден.

Вероятно това е причината трима души (по неокончателна информация) да потърсят медицинска помощ.

Добре, че задаващият се циклон над столицата издуха миризливото вещество и скоро от него ще остане само неприятен (и доста зловонен) спомен.

А тук е моментът да попитаме защо властта не използва тестваната само преди два дни в столицата система за предупреждения BG-ALERT? Или не е заложена опция малоумна химическа атака?

Познавайки манталитета на БГ чиновника — май е по-добре, че не се сетиха. Иначе можеше да докарат още по-голяма паника.

Любопитен факт

Повечето хора описват миризмата на етилмеркаптан като чесън, развалени яйца или вкиснато зеле. Интересен факт е, че мухите харесват миризмата на етилмеркаптан. Затова ако забележите, че кръжат около бутилки с природен газ или уреди, които го използват, се уверете, че няма изтичане на газ и цилиндрите са затворени.