Американка няма пръстови отпечатъци

Генетичната мутация на Шерил Мейнард е единствена в света

Новини
13:14 - 21 Март 2019
1969
Американка няма пръстови отпечатъци

Възрастните хора, болните от рак на химиотерапия или механично увредилите ивиците на пръстите си трудно могат да получат документи, изискващи наличието им, при това в свят, в който дори отключването на мобилния телефон става именно така. Какво ще кажете обаче за родените изобщо без отпечатъци?

Идеалните престъпници, които не могат да оставят следи и не им трябват ръкавици. Такава е историята на американката Шерил Мейнард, която обаче не просто не иска да краде и убива, а дори пробва да пробие в затвора и да стане надзирателка. Не й се получава заради супер рядката генетична малформация, наречена дермопатия пигментозна ретикуларис. При нея липсват не просто ивиците на ръцете, но няма и белег от индивидуалност на пръстите на краката, което можеше да улесни живота й стократно. В допълнение Шерил е и една от малкото хора по света, които не могат да се потят.

Ако си мислите, че това е плюс, бъркате, тъй като по този начин тялото й непрекъснато прегрява и се налага да стои вкъщи, ако температурата навън скочи над 20 градуса. Желанието на американката да работи държавна служба, при това в зандан, идва още от дете. Баща й е с военен в секретно поделение, което запалило и нея. Като такъв обаче на стария Мейнард непрекъснато му се налагало да обяснява на колегите си защо жена му и дъщеря му не могат да бъдат картотекирани с отпечатъци в база данните на формированието.

Лекарите откриват, че малформацията се е предала от майката на Шерил, което ги прави единствената фамилия по света с въпросното състояние, позната на науката до днес. Лек, разбира се, няма. Интересното е, че ако при нормалните деца ивиците на върха на пръстите започват да се формират още в 11-та седмица от бременността, при американката един хромозом не се е развил и така тялото не е могло да изпрати сигнал до мозъка да ги създаде навреме.

Има и други хора с подобни увреждания, като 11-годишния Кейлъб Радли, но при него ивиците са се запазили поне на краката, което му е спестява доста трудности в ежедневието, като това да се сдобие по съвсем канален ред с международен паспорт. Все пак светлина в тунела има и мечтата на Шерил да стане надзирателка може да осъществи, след като швейцарска компания изследва генетичен материал от нея и определи начин за лечение или поне създаде уникални отпечатъци, с които тя да се идентифицира сред милиардите хора.