Американски дрон се разби в Ирак

САЩ
08:26 - 20 Януари 2024
2498
Американски дрон се разби в Ирак

Американски боен дрон се е разбил северно от иракската столица Багдад, съобщи американски служител, след като местна групировка заяви, че е обстрелвала американския безпилотен летателен апарат, предаде Франс прес.

Американският дрон "се е разбил близо до военновъздушната база "Балад" в Ирак" късно вечерта в четвъртък, каза служителят пред АФП, без да уточнява за какъв тип дрон става въпрос.

"Иракските сили за сигурност са открили останките от дрона. Не се съобщава за пострадали", посочи той и добави, че е започнато разследване.

"Ислямска съпротива в Ирак" - коалиция от въоръжени групировки, противопоставящи се на САЩ, заяви, че е поразила американски безпилотен самолет Ем Кю-9 "Рийпър" (MQ-9 Reaper), който може да изпълнява както разузнавателни, така и бойни задачи.

Бойците ни "свалиха вчера ... дрон Ем Кю-9, принадлежащ на американския окупатор", се посочва в изявление формацията.

Според данни на Пентагона от средата на октомври досега военнослужещи на САЩ и техните съюзници са станали обект на повече от 140 атаки в Ирак и Сирия, като за много от тях отговорност поема "Ислямска съпротива в Ирак", посочва АФП.