Иран проведе учение за противовъздушна отбрана с дронове

Свят
14:24 - 19 Януари 2024
2073
Иран проведе учение за противовъздушна отбрана с дронове

Иран заяви в петък, че е провел успешно учение за противовъздушна отбрана с помощта на дронове, предназначени да прихващат враждебни цели в район, простиращ се от югозападното до югоизточното му крайбрежие, предава "Ройтерс".

В четвъртък Пакистан нанесе въздушни удари срещу сепаратистки бойци в Иран в ответна атака два дни след като Техеран заяви, че е ударил базите на друга групировка на територията на Пакистан.

"Иранските сили успешно пуснаха нов метод за противовъздушна отбрана, който използва дронове за прихващане и насочване към враждебни цели", каза говорител на иранската армия, цитиран от държавната медия Press TV.

Двудневните учения, които започнаха в четвъртък, обхващат район от Абадан в югозападната провинция Хузестан до Чахбахар в югоизточната провинция Систан и Белуджистан, която граничи с Пакистан и Афганистан.

Иран и Пакистан имат история на нестабилни отношения, но и двете дадоха знак за желание да охладят напрежението след ударите тази седмица.

На фона на войната в Газа, Иран и неговите съюзници от милиции около Близкия изток извършват атаки срещу израелски и американски цели в региона в подкрепа на палестинците в Ивицата Газа.