Американският Кунчев обяви насилието с огнестрелни оръжия за извънредна ситуация в здравеопазването

Главният здравен инспектор на САЩ призова държавата да наложи забрана за притежанието на автоматични оръжия

Новини
13:42 - 25 Юни 2024
1263
Американският Кунчев обяви насилието с огнестрелни оръжия за извънредна ситуация в здравеопазването

Главният държавен здравен инспектор на САЩ заяви, че насилието с огнестрелни оръжия предизвиква обществена здравна криза заради бързо нарастващия брой ранени и убити при случаи на стрелба в страната, предаде Асошиейтед прес.

Д-р Вивек Мърти препоръча мерки за решаване на проблема в момент, в който САЩ преживяха нови тежки дни на масови стрелби, довели до смъртта и нараняването на десетки хора.

"Хората искат да имат възможността да се разхождат спокойно из кварталите си и да бъдат безопасност", каза Мърти в интервю пред АП. "Америка трябва да е място, в което всички ние можем да отиваме на училище, на работа, до суперпаркета или до храма, в който се молим, без да се притесняваме, че нашето придвижване поставя живота ни в риск", допълни главният медицински инспектор.

Мърти призова държавата да наложи забрана за притежанието на автоматични оръжия, за да се намали броят на жертвите.

Според него трябва да се въведат всеобхватни проверки на миналото на лицата, желаещи да закупят огнестрелни оръжия, да се наложат регулации за производителите, да се приемат нови закони за ограничаване на използването на подобни оръжия на публични места и да се наказват хората, които не съхраняват оръжията си по безопасен начин.  

Но нито едно от тези предложения не може да бъде изпълнено на федерално равнище, без съответните законодателни мерки да бъдат подкрепени от Конгреса, а

законодателният орган обикновено избягва въпроса за налагането на контрол върху притежанието на оръжия.

Възможно е обаче препоръките на главния здравен инспектор САЩ да бъдат разгледани от регионалните власти в някои щати, отбелязва АП.

Според Мърти има "широко съгласие", че насилието с огнестрелни оръжия представлява проблем. Той се позова на анкета от миналата година, в която повечето респонденти споделят, че поне на моменти се притесняват обичан от тях човек да не бъде ранен при стрелба.

Над 48 000 американци са починали от огнестрелни рани през 2022 г.  

Изглежда, че препоръката на Мъри ще предизвика противоречия и със сигурност ще ядоса конгресмените от Републиканската партия, повечето от които на два пъти се противопоставиха от назначаването му на поста главен здравен инспектор заради позициите му относно огнестрелните оръжия, отбелязва АП.