Американският Сенат пуска сделката с Турция за F-16

САЩ
14:15 - 12 Октомври 2022
1813
Американският Сенат пуска сделката с Турция за F-16

Двете поправки, внесени от сенаторите демократи Боб Менендес и Крис ван Холън, ограничаващи продажбата на изтребители F-16 на Турция, бяха премахнати от версията на Сената на годишния законопроект за разходите за отбрана на САЩ, пише електронното англоезчино издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Сенатът официално започна дебат във вторник относно Закона за разходите за националната отбрана (NDAA) за 2023 г., който предвижда разходи от 817 милиарда долара за Пентагона.

Сенатът не заседава до провеждането на междинните избори на 8 ноември. NDAA за фискалната 2023 г. трябва да премине през Сената и Камарата на представителите, преди да може да бъде изпратен до Белия дом, за да може президентът Джо Байдън да го подпише.

Първата поправка, внесена от Боб Менендес изискваше американският президент да удостовери, че "подобен трансфер е в националния интерес на Съединените щати" и изискваше "предприемане на конкретни стъпки, за да се гарантира, че такива F-16 не се използват от Турция за многократни неразрешени навлизания в гръцкото въздушно пространство. "

Втората поправка, внесена от Ван Холън създаваше допълнителни условия за Турция да закупи или модернизира своите изтребители F-16, също във връзка с усилията на Анкара да подкопае Сирийските демократични сили и изискваше ратифициране от нея на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

Междувременно, след като защити противоречивите споразумения, подписани от Анкара с либийското правителство в Триполи, турският външен министър Мевлют Чавушоглу във вторник започна поредната словесна атака срещу Гърция, която разглежда морските граници и сделките за проучване на въглеводороди със северноафриканската страна като рязка ескалация и агресия от турска страна.

"Споразумението с Либия предвижда проучване на сушата, в морето, крайбрежни изследвания и други. Какво Ви интересува, след като споразумението не включва определена област, която се обсъжда за Вас?" каза той, твърдейки, че Гърция е раздразнена от споразуменията, защото "не може да понесе факта, че Турция е глобален актьор". "Гърция е жалка. Хората са уморени от това", каза Чавушоглу в интервю за TVNET, според преведените коментари.