Ана Каренина танцува в НДК с послание за мир

Балетният спектакъл на Пловдивската опера открива Новогодишния музикален фестивал в София

Култура
12:12 - 12 Декември 2022
3613
Ана Каренина танцува в НДК с послание за мир

Балетната трупа на Пловдивската опера ще представи последния си хитов спектакъл „Ана Каренина“ в зала 1 на НДК. „Ана Каренина” на световноизвестния хореограф и режисьор Лео Муич по музика на Чайковски и по романа на Лев Толстой за първи път бе показан в България през юни. Той бе представен в Античния театър в Пловдив в рамките на фестивала Opera Open 2022. 

„С времето добрите спектакли стават все по-добри. Артистите влизат по-дълбоко в ролите си, по-уверени са, по-свободно изразяват емоциите си, партнирането в екипа става по-органично. Това се случи и с нашата постановка на „Ана Каренина“. Така Мариана Крънчева - ръководител на Балетната трупа на Опера-Пловдив, коментира предстоящата софийска премиера на спектакъла „Ана Каренина“, с която на 14 декември ще бъде открит Новогодишният музикален фестивал в Националния дворец на културата.

Тогава на сцената ще се изяви пълният състав на оркестъра на Държавна опера – Пловдив с диригент Диан Чобанов и звездната цигуларка Лия Петрова. Балетната версия на една от най-популярните любовни истории е със специалното участие на Марта Петкова в ролята на Ана Каренина и Никола Хаджитанев - в образа на Вронски. И двамта са премиер солисти на Софийска опера и балет. В спектакъла участва и Гилерме Алвеш - премиер солист на балета на Хърватския народен театър.

„В трупата ни има танцьори от 8 националности. Всички те са избрали България и Пловдив за свой творчески дом. Мисля, че това е богатство за този град”, каза Мариана Крънчева.

Любимият на поколения роман на Толстой „Ана Каренина” е преразказан чрез изразните средства на неокласическия балет и музиката на Чайковски - части от Симфонии №5 и №6 и Концерт за цигулка и оркестър.

„Харесвам този стил на хореография и режисура - с изтънчена неокласична естетика, динамична многопластова визия, ярка експресия на картините и емоционален заряд. Мисля, че цялостното звучене на спектакъла кореспондира адекватно на възприятията на съвременния човек. Балетът на Опера-Пловдив се справи изключително добре в този
проект”, сподели Мариана Крънчева.

Балетната версия на една от най-популярните любовни истории, писани някога, е поставена с огромен успех от Лео Муич в Хърватския национален театър в Загреб и в Македонската опера и балет в Скопие преди премиерата в Опера Пловдив. 

„Спектакълът „Ана Каренина“ се превръща в нещо като попкултура, толкова е посещаван от публиката. В същото време става въпрос за творба, която идва от страна, изолирана от политическата карта на света. Аз обаче смятам, че Толстой и Чайковски са световни. За мен е немислимо да се руши световното културно наследство заради политиката.

Избрал съм позицията да не бъда жертва на политиката, а да бъда над нея. И това е най-голямото послание за мир", споделя Лео Муич за своя спектакъл.

Снимки: Александър Богдан Томпсън