Анадолу Ефес отново на върха в Евролигата!

Турският гранд продължи доминацията си на Стария континент, след като дублира своя успех срещу Реал Мадрид

Спорт
09:08 - 22 Май 2022
1916
Анадолу Ефес отново на върха в Евролигата!

За втора поредна година отборът на Анадолу Ефес спечели трофея от Евролигата! Турският гранд продължи доминацията си на Стария континент, след като дублира своя успех тази вечер в “Щарк Арена” в Белград.

Възпитаниците на старши треньора Ергин Атаман триумфираха с титлата след драматична победа над рекордьора по отличия в надпреварата Реал Мадрид с крайното 58:57 (14:15, 15:19, 11:8, 18:15) в страхотен сблъсък, предложил много обрати и интрига до последната секунда.

Така в последните 12 месеца тимът от Истанбул спря двата най-успешни испански отбора на финала, след като през миналия сезон Василие Мицич и компания удариха Барселона по пътя към първия си трофей от най-престижния клубен европейски турнир.

От своя страна пък Реал Мадрид губи девети финал в надпреварата, като “белите” остават с 10 трофея в своята богата витрина. Воденият от легендата Пабло Ласо тим не успя да запише трети последователен успех във финален сблъсък за титлата, след като грабна златните медали в последните си две участия на най-голямата сцена в европейския баскетбол - през 2015-а чрез победа над Олимпиакос със 78:59 и през 2018-а, когато в жертва на испанците се превърна Фенербахче (85:80).

Трима са големите герои за грандиозния успех на турския гранд. Първите двама са ясни - великолепните лидери на Ефес Шейн Ларкин и Василие Мицич, които се нагърбиха с отговорността през първото полувреме, в което бяха отбелязали 23 от общо 29-те точки на своя тим. Истанбулският гранд обаче бе изпаднал в изключително тежка ситуация при резултат 31:40 в полза на Реал Мадрид, когато центърът в състава на шампионите Тибор Плайс започна да раздава правосъдие и да оказва нужната помощ на звездните си съотборници. Германецът наниза 17 от общо 19-те си точки през второто полувреме, включително някои от най-важните кошове за своя тим, за да го изведе към победата.

По този начин Анадолу Ефес става третия отбор от началото на новия век, който триумфира с трофей от Евролигата в рамките на две поредни години. Първи това стори тимът на Макаби Тел Авив с Пини Гершон начело през 2004-а и 2005-а, а след това Олимпиакос се превърна в хегемон за два сезона през 2012-а и 2013-а. В последните три години Анадолу Ефес изгради своята династия и след неуспешния си опит през 2019-а, когато момчетата на Атаман преклониха глави пред ЦСКА Москва на финала, нямаше вече какво да ги спре по пътя към покоряването на върха, и то на два пъти.