Анализ на Lupa.bg: Нито едно правителство не затвори вратичката на шофьорите убийци

След всяка трагедия само приказки

Общество
18:00 - 03 Август 2022
4814
Анализ на Lupa.bg: Нито едно правителство не затвори вратичката на шофьорите убийци

Пътните произшествия, завършили със смърт на пътя са нещо, което съпътства живота ни от много години. Проверка на Lupa.bg в законодателните промени показа, че никое правителство не взе адекватни мерки, за да намали смъртта по асфалта и да накаже по-жестоко убийците зад волана.

На практика законът дава вратичка за джигитите отнели живот. Прокурорите ги обвиняват в непредумишлено убийство, като пропускът е в законовата уредба, която им позволява те да излязат на свобода два месеца след като са почернели цели семейства.

Богаташите със скъпи коли се разминават най-често с условни присъди, сочи проверка на медията ни.

Практика на управляващите е, да перчат мускули и след всяка жестока трагедия - да обещават война на убийците на пътя. Това се случи и след последната драма, при която Георги Семерджиев, каращ кола с полицейска лампа и палка на МВР, погуби 2 млади момичета.

Въпреки обясненията, на Бойко Рашков, че започва акция, с която обявява война на дрогираните шофьори, водачите се кълнят, че от този момент нищо не се е променило. Те твърдят, че е от МВР просто са започнали да съобщават повече случаите със заловени дрогирани шофьори.

Какво трябва да се направи на практика?

Ако се променят законови разпоредби, които да направят по-безпощадни съдебните решения, то едва ли някой ще си позволи да сяда зад волана дори на биричка или малка чашка ракия. Както казваше покойният вече адвокат Марин Марковски: "Всичко е елементарно, трябва да се пипнат само два члена".

Европейските практики го показват, където този проблем е снижен до нулата, но при нас се сменят правителство след правителство, а човешкият живот продължава да означава нищо за политиците ни.

Дали новото правителство на Гълъб Донев ще промени тази практика?