Анализатор: Янев прави заявка за партия ала Сидеров и Копейкин

Политика
09:10 - 02 Март 2022
3298
Анализатор: Янев прави заявка за партия ала Сидеров и Копейкин

Видеообръщението на Янев звучи като политическа заявка. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ на БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

Според него нещата, които досегашният военен министър заяви, са приличали на „програмно, много широко, странно патриотично националистическо изказване за прословутите митични митологични метафорични национални интереси“.

Запитан може ли Янев да обедини русофилите в България Любомир Стефанов подчерта:

„Нещо ново няма да бъде, ще бъде нещо позабравено старо – някакъв ренесанс на политически субект с профила на „Атака“. Тъй като в това, което прави Костадин Костадинов още ми липсва като съдържателна политическа последователна линия на поведение – има някакви ексцентрични проблясъци, някакво кресчендо се носи по злободневни теми на деня, но съдържателно да се налива нещо, изключая неговата собствена персона, не виждам. Стефан Янев може да си позволи да влезе в тази ниша, да обере тези налични остатъци и да търси някакво патриотично носталгично русофилско профилиране.“

„Това не е еднократен акт на рязко събудило се недоверие“, заяви той по повод на отстраняването Стефан Янев, който е поддържал по думите му „нещо като саботаж“ на официалната позиция. Според Стефанов позицията на премиера е логична, а досегашният военен министър е „спускал“ в частния си служебен фейсбук профил нещо, което „много прилича на пропаганда“.
 
Относно разграничаването на президента Румен Радев от Стефан Янев политологът отбеляза, че „комбинацията от кризи и втори мандат дава възможността на Радев да бъде независим и поради това не е еманципация, а цялостно разгръщане на потенциала му“.

Оръжие в Украйна ще изпратим колкото можем и когато ни го поискат. Г-жа Нинова ще трябва бързо да преосмисли позицията си, защото изборът е цивилизационен, изтъкна Стефанов.

„БСП ще се дискредитира по много зловещ начин“, смята той.