Анатолий Чубайс е напуснал поста специален представител на руския президент

Архитектът на икономическите реформи след разпадането на Съветския съюз е напуснал по свое съгласие

Новини
18:43 - 23 Март 2022
3603
Анатолий Чубайс е напуснал поста специален представител на руския президент

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред РИА Новости, че специалният представител на руския президент Владимир Путин за връзките с международни организации Анатолий Чубайс се е оттеглил от поста, предаде Ройтерс. 

Чубайс, който беше архитект на икономическите реформи, включително на приватизацията, в Русия след разпадането на Съветския съюз, е напуснал по свое съгласие, уточни Песков. 

По-рано днес запознат източник, цитиран от Ройтерс, заяви, че Чубайс се е оттеглил от поста. Според него Чубайс е напуснал Русия и не възнамерява да се връща.

Това е най-високопоставеният представител на руските власти, оттеглил се след началото на т. нар. "специална военна операция" на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Източникът на агенцията, който пожелал анонимност, не каза защо либералният икономист е решил да напусне Русия. Самият Чубайс е отказал коментар пред Ройтерс.

Анонимни източници обаче казаха пред телевизия Блумбърг, че причина за оттеглянето са разногласия заради войната в Украйна, съобщи Франс прес.

В. "Комерсант" писа, че Чубайс е бил видян в Истанбул, и публикува съответни снимки.

Хиляди руснаци, избягали от страната след началото на войната в Украйна, се намират в Турция, отбелязва АФП.

През 2020 г. Чубайс беше назначен на поста специален представител на президента на Русия за връзките с международни организации в областта на постигането на целите на устойчивото развитие - броени дни след като подаде оставка от ръководството на държавната технологична фирма Роснано, която управляваше от 2008 г., припомня Ройтерс.

Много руснаци обвиняват Чубайс, че е позволил на малка група магнати да се обогатят по време на приватизацията през 90-те години на миналия век, когато милиони жители на страната изпаднаха в бедност на фона на икономически срив и криза.

През последните години той продължаваше да призовава за икономически реформи и беше един от най-високопоставените либерали, свързани с руското правителство. През 2010 г. Чубайс предупреди, че възходът на фашизма е най-сериозната заплаха за Русия и може да доведе до разпад на страната, отбелязва Ройтерс.