Ангелкова: Силното лято се обезмисли от високите цени на тока

Инфлацията непрекъснато расте, а оттам и цените на всички стоки и услуги, заяви бившият министър на туризма

Новини
19:00 - 23 Октомври 2021
1308
Ангелкова: Силното лято се обезмисли от високите цени на тока

"След абсолютната абдикация на служебното правителство да помогне за решаване на проблемите на бизнеса, породени от COVID кризата, протестите останаха единствената възможност. Те не са политически, както се опитват да внушат управляващите, а са следствие от политическото и управленското безсилие на кабинета “Радев”, заяви Николина Ангелкова - бивш министър на туризма.

"За да е ясно, целият туристически сектор - хотели, заведения, туроператори, транспортни туристически фирми, екскурзоводи, планински водачи и организатори на събития, е най-засегнат от кризата. Туроператорите в момента отново са в тотален локдаун. За година и 8 месеца в този бранш няма и ден нормалност в работата, а само стремеж за оцеляване, който управляващите продължават да възпрепятстват. Стотици хиляди работодатели и работници всеки ден са изправени пред предизвикателството да запазят бизнеса си и работните си места. Тук говорим за човешки съдби и за каузата “български туризъм”, допълни тя.

"Именно хората, които работят в сектора, са лицето на България пред света, а сега изглежда сякаш родината им се отнася с пълно пренебрежение към тях. За туристическия бранш предвидимостта и възможността да се планира дългосрочно е от ключово значение - както за бизнеса, така и за работещите в него. Промените в изискванията за работа от днес за утре, които наблюдаваме от страна на управляващите, не само не помагат на сектора да се стабилизира, но основно пречат.

Това силно лято, както вие го наричате, бе абсолютно обезсмислено от високите цени на тока, които се допуснаха от служебния кабинет. Българският туристически бизнес тази година реално е работил през месеците юли и август. При цена на промишления ток от 500-600 лв. на мвтч с тези два месеца работа бизнесът трябва да обезпечи цяла година разходи.

Инфлацията непрекъснато расте, а оттам и цените на всички стоки и услуги, което води до още по-големи разходи. Без компенсации, без подкрепа от страна на държавата. С всичко това си представете и проблема с кадрите, които заради дългите месеци на локдаун се пренасочиха към други сектори. Управляващите в момента целят да омаловажат кризата в сектора. Не трябва да позволяваме на хора, които предизвикват само хаос в държавата, да загубят още ценно време на България и българите! Трябва бързо и ефективно да преодолеем последствията от служебното управление на Румен Радев", категорична е Ангелкова.

"Последното Народно събрание бе превърнато в блицкриг. Партии, обявили себе си за такива на промяната и изградени от добре познати стари лица, употребиха трибуната на парламента за лични цели и вендета. Дори в актуализацията на бюджета прозираха популистки цели и втори план на определени групи да станат атрактивни за избирателите, знаейки, че вървим към поредни нови избори. Въпреки късия живот на това събрание единствено групата на ГЕРБ-СДС работи конструктивно за поставянето на важните за хората приоритети в дневния ред на парламента.

Ние предложихме 70 млн. лева за подпомагане на всички туристически предприятия със средства за оборотен капитал за покриване на разходите, както и за възстановяване на парите на клиентите на туроператорите.

Служебният министър на туризма отказва да подготви постановление, за да може да се гласуват условията тези пари да стигнат до бранша, и отново търси оправдание в Народното събрание и нужда от законови промени. Тук е съвсем резонно да се зададе въпросът дали служебният кабинет иска и прави всичко възможно тези средства да достигнат до бизнеса, или си търсят несъществуващи причини да поставят сектора на колене.

Отговорът ясно се вижда от бездействието на ръководството на Министерството на туризма и всекидневните протести от страна на туристическия сектор", заяви Николина Ангелкова.