Ангелов: Хакери удариха онлайн регистъра за ваксините

Пробивът не е успял, съхранени са личните данни, успокои здравният министър

Топ
14:59 - 05 Март 2021
3389
Ангелов: Хакери удариха онлайн регистъра за ваксините

Хакери са опитали да пробият системата за електронно записване за имунизация his.bg тази сутрин, съобщи във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите на професора, който в момента е в отпуск заради предизборната кампания, Информационно обслужване е удържало и няма пробив.

"Всичко е абсолютно съхранено и нямаме никакъв достъп до базата данни. Но какво се случва, каква е идеята? Какво ще постигнат хората, които се записват за ваксина и не идват в този ден и час, и са едни и същи вече лица? Каква е тази цел? Това ли е хуманност, това ли е нашето разбиране за решаване на проблема. Ето с такива хора се борим, но аз вярвам, че разумът ще надделее", обясни здравният министър.

Според него ваксинационният процес върви изключително добре и интересът е голям. В рамките на част и половина след отварянето на системата в за електронно записване в четвъртък имало 10 000 заявки. "В момента те минават 30 000, като само от Великотърновска област към сутринта записаните бяха 400", отчете проф. Костадин Ангелов.