Ангелов: Всеки ваксиниран ще има електронен сертификат (ВИДЕО)

Актуални новини
12:17 - 19 Януари 2021
1990
Ангелов: Всеки ваксиниран ще има електронен сертификат (ВИДЕО)
Електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19 е достъпен от днес, обяви пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той обясни, че всеки ваксиниран може да има достъп до сертификата си чрез електронен подпис, притежаван от около 200 хиляди души, или чрез личните си лекари - от 1 февруари.

Личните лекари ще могат да разпечатат сертификата за ваксиниране. За да няма злоупотреби с документа, са създадени няколко нива на сигурност. Сертификатът за ваксинация има QR код, чрез който се показва валидността му. Злоупотреба със сертификата е невъзможна, увери министърът, цитиран от БТА.

Достъпът до електронното медицинско досие, в което има данни за направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19, също е чрез електронен подпис. В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др. Резултатите от изследванията ще са достъпни за лекарите през техните информационни системи и няма да е необходимо пациентът да ги представя на хартия. В електронното досие няма да се нанасят данни със стара дата, от предишни прегледи, изследвания и др.

Пациентското досие е достъпно и чрез мобилен телефон. Към края на март електронното направление ще бъде надградено и ще е възможно издаването на направления за всички диагностични процедури, извършвани в доболничната медицинска помощ, добави министър Ангелов.

Достъпът на лекарите до електронното пациентско досие ще бъде денонощен, като целта е максимално улесняване на пациентите и лекарите.

Снимка: Агнес Методиева