Английският език е най-желан от абитуриентите за матура по избор

52 650 ще държат задължителния изпит по български и литература

Новини
11:43 - 02 Април 2019
1679
Английският език е най-желан от абитуриентите за матура по избор

52 650 абитуриенти са заявили, че ще държат задължителната матура по български език и литература на 21 май. Миналата година са се явили малко над 55 000, защото випуск 2018 беше по-голям, съобщава шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова. Срокът за подаване на документи за зрелостния изпит беше 18 март. 

Оказва се, че английският е най-предпочитан за матура по избор. 14 612 имат намерение да се явят на изпита по чужд език. Като цяло обаче отново четирите предмета - английски, биология, география и философски цикъл, са най-желани за втория изпит. Най-малко желаещи има за италиански, пише "24 часа".

Абитуриентите избираха за втора матура между 13 предмета - математика, география и икономика, биология и здравно образование, история и цивилизация, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, английски, немски, френски, руски, италиански и испански език. Броят на допуснатите до матурите ще бъде ясен до 17 май. Резултатите от изпитите ще излязат на 13 юни.

Образователното ведомство отчита, че все повече стават абитуриентите, които се обучават в професионални гимназии и предпочитат за втори изпит да им бъде вписан държавният им изпит за придобиване на степен на професионална квалификация - 11 036. Миналата година са били 10 421. 

888 гимназисти са поискали и трети изпит по желание. “Хубавото е, че от пожелалите допълнителни зрелостни изпити най-голям е броят на желаещите да държат матура по математика, защото държим на математиката и природните науки. От Асоциацията на индустриалния капитал в България пък вчера излязоха с призив за задължителна матура и по математика. На второ място по желание е изпитът по английски език.

Според Костадинова това вероятно е свързано с тенденцията при кандидатстване в университет в чужбина да им изискват най-често оценки по математика и чужд език.

Иначе промяна във формата на изпитите няма. Всичките включват тест с въпроси с избираем отговор, въпроси с кратък свободен отговор и, или създаване на текст (по български, чужд език, история и цивилизации, география и икономика, философски цикъл), или решаване на задача, както е по математика.

Последният въпрос от задължителната матура по български език и литература е учениците да напишат или интерпретативно съчинение, или есе.

Максималнят брой точки от всички изпити е 100 точки. Всички изпити са на модули - в 3 модула е преобладаващата част от предметите, а в 2 - математика, физика, химия и биология. Тази година има преразпределение в продължителността по английски език и география.

Тази година за първи път матурите и изпитите след 7-и клас няма да са в един и същи ден. Освен двата задължителни изпита учениците могат да държат изпит по чужд език. Датата е 21 юни. Матурата по български език и литература ще е на 17 юни, а по математика - на 19.

Миниматурите за седмокласниците по български и математика - с материал и от 5-и, и от 6-и клас Сега 7-и клас ще завърши първият випуск, обучаван изцяло по нови учебни планове и нови учебни програми. За разлика от предходните години външното оценяване си поставя различни цели, обясниха от МОН. Установява постигането на очакваните резултати в края на целия прогимназиален етап, в предходните години беше насочено само върху изучаваното в 7-и клас.