Антарктика превзема Моста на влюбените

В Деня на Земята в София ще бъде открита изложбата „Ледовете на Антарктика“ на Марина Великова

Култура
15:07 - 15 Април 2024
5403
Антарктика превзема Моста на влюбените

На 22-ри април (понеделник) в Деня на Земята ще бъде официално открита изложбата „Ледовете на Антарктика“ на артиста Марина Великова. От 19:00 часа жителите и гостите на София ще имат възможността да видят за първи път изключителни фотографии от Ледения континент, представящи красотата и внушителността на Антарктика.

Изложбата ще се проведе на Моста на влюбените, НДК – едно от откритите галерийни пространства на Столична община и ще може да бъде видяна до 5-ти май 2024 година.

​Изживяването от посещението на изложбата е допълнително подсилено от възможността да чуем Антарктика. Чрез QR код, посетителите ще могат да слушат как звучи Антарктика. За тази цел, организаторите на събитието съветват посетителите да носят мобилните си устройства и слушалки.

Интерактивната изложба е част от проекта на Марина Великова „Антарктика в нови измерения“, който комбинира фотография, музика и изобразително изкуство. Фотографската изложба „Ледовете на Антарктика“ е първото събитие от проекта.

Изборът на Деня на Земята (22-ри април) за откриването не е случаен, защото проектът повдига важните за обществото теми – климатичните промени, опазване на околната среда и биоразнообразието. В допълнение, проектът популяризира дейността на българските учени и приноса им към изследването на непознатия континент.

Снимките са направени по време на 32-рата експедиция на Българския антарктически институт, ръководена от проф. дн Христо Пимпирев. Освен непокътната природа и спиращи дъха гледки, изложбата ще представи живота и дейността на българските учени по време на експедицията.

България е единствената балканска държава, която разполага със собствена база на Ледения континент, а от 2022-ра година Българският антарктически институт разполага и със собствен кораб. По този начин се спомага независимостта на изследователите и се развива партньорството с другите научни институти.

На откриването на фотографската изложба „Ледовете на Антарктика“ ще присъстват автора на снимките – Марина Великова и ръководителя на българската антарктическа експедиция – проф. дн Христо Пимпирев. Те ще разкажат повече за приключенията, през които е преминала реализацията на проекта и какво стои зад всяко от изображенията.

Организаторите ще отговарят и на въпросите на присъстващите и ще разкажат повече за предстоящите събития от проекта „Антарктика в нови измерения“.

Изложбата „Ледовете на Антарктика“ ще може да бъде видяна на Моста на влюбените, НДК в периода 22-ри април – 5-ти май 2024. Събитието е достъпно за всички с вход свободен.