Антирекорд с ХИВ тестовете в пандиза

Актуални новини
17:40 - 01 Декември 2021
2361
Антирекорд с ХИВ тестовете в пандиза

През последните десет години броят на проведените изследвания за ХИВ в местата за лишаване от свобода постоянно намалява, като през 2020 г. той е рекордно нисък – 261 изследвания. Това означава, че тестовете са достигнали до едва 5% от лишените от свобода. За сравнение, през 2014 г. са направени 4240, обхващайки повече от 40% от затворниците. 

В Световния ден за борба с ХИВ – 1 декември – напомняме, че затворите са среда с висок риск за предаване на ХИВ. Основните рискови фактори са: употребата на наркотици и споделянето на игли, татуирането с нестерилно оборудване, високорисковият секс и сексуалното насилие.

Проучванията сочат, че пренаселеността, стресът, недохранването, наркотиците и насилието отслабват имунната система, което прави хората, живеещи с ХИВ, по-податливи на разболяване, пише специализираният сайт prisonreform.bg.

Основна причина за драстичното намаляване на броя на изследванията за ХИВ е оттеглянето на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария от България през 2017 г. Средствата за затворите, предвидени в бюджета към Националната програма за превенция и контрол на ХИВ в България за 2021 г. са едва 10 000 лв.

Усложнената обстановка в страната заради COVID-19 през 2020 г. и 2021 г. допълнително възпрепятства провеждането на тестове за ХИВ в затворите, както личи от рекордно ниския брой на тестовете.