Антирекорд: Турската лира се срина до невиждани нива

Новини
23:24 - 08 Август 2023
7163
Антирекорд: Турската лира се срина до невиждани нива

Турската лира стигна до историческо дъно от 27.021 лири за един щатски долар, което е нарастване на щатската валута с 0.17% към 17 часа българско време, спрямо нивото при затваряне на търговията в понеделеник. Това е и невиждано дъно за турската валута за последните 25 години.

Ако темпът на нарастване на обезценяването се запази, има много голяма вероятност турската лира да задълбае до нива и под 30 лири за щатски долар.

Всичко започна, след като централната банка на Турция повиши лихвения процент за втори пореден път на 22 юни по-малко от очакваното. Така разходите по заемите бяха увеличени с 250 базисни пункта до 17.5%, докато пазарите очакваха увеличение от 500 базисни пункта, а турската лира започна в определени дни да ускорява поевтиняването си спрямо щатския долар.

С това решение централната банка в Анкара направи обрат спрямо предишната си ултра разхлабена и неортодоксална парична политика, въпреки че този ход не отговори на очакванията на пазара за по-висок лихвен процент от 21%, обобщава "Ройтерс".

Нивото на инфлация в Турция се задълбочи до 38,2% през юни, но се очаква да нарасне допълнително на фона на падащата лира и повишаването на данъците. Последните предварителни данни сочат нов скок на потребителските цени с 47,8% през юли, обяви турската статистика преди дни