Антон Кутев хвърли бомба: Коалицията "Петков" претопява БСП

У нас
08:38 - 16 Декември 2021
5497
Антон Кутев хвърли бомба: Коалицията "Петков" претопява БСП

Коалицията "Петков" може да убие БСП, ако се провали в управлението. Такова предупреждение отправи говорителят на служебните правителства "Янев" социалистът Антон Кутев. И припомни, че примерите от Западна Европа за изхода за левиците от такива кабинети са лоши, а именно: 

„Това е една широка коалиция. В историята на Европа, където и да се прави такава коалиция, винаги завършва с погром на лявата партия. Няма логика в България да се случи друго. Аз не казвам, че БСП ще загуби, казвам, че вероятността за това е много голяма и трябва да се положат много усилия за обратното. В такава коалиция компромисите, които се правят, са големи. На десните партии те някак се прощават от избирателите”, смята Кутев.

И отправи упрек към ръководството на Столетницата, че в името на министерски кресла е направило много отстъпки във формирането на правителството на Кирил Петков. 

„Къде са границите на компромиса, трябва да кажат избирателите. Когато нашите избиратели не го припознаят, изведнъж може да се окаже, че от 260 000 избиратели, можем да паднем на 150 000. Ако това, не дай си Боже, се окаже, скоро, защото аз държа да изкарат тази година – изкарат ли 2022 г. ,може да изкарат и четирите години, но големият проблем ще е да изкарат до май. Не дай си Боже да се получат големи проблеми и издънки до май, това ще бъде убийствено за БСП”, категоричен беше Кутев.

По повод въведения вчера мораториум върху цените в енергетиката, ексдепутатът коментира, че ако ПП не си намерят експертите и компетентните хора, атаките ще продължат. "Когато нямаш опитността и не се замисляш повече, ще минават тези номера и положителната енергия на това правителство е заплашено ще отиде на кино", предупреди той. 

Като пример обаче за нуждата от реформи Кутев коментира отново казуса в строителството на АМ "Хемус" и сблъсъците от последните дни между МВР и прокуратурата. Той е уверен, че прокуратурата не си върши работата - сигнал до нея служебното правителство подаде още юни месец, а до този момент договорите дори не са разгледани.

"В конкретния случай става въпрос за източването на парите за един лот, а останалите лотове?", пита Кутев. Той заяви, че и при другите отсечки нещата с договорите стоят по този начин, както по това разследване. Парите са източвани, по договорите няма гаранции, има тук-таме застраховки, които обаче са за три години при петгодишни договори. Самите застраховки изтичат съвсем строго, а прокуратурата още не се е задействала.

Снимка: Агнес Методиева