Антонина Стоянова: Учим децата на родолюбие и история

Финансираме кампаниите си сами - от книжките, които даряваме на третокласниците, до проекта Исторически парк в Неофит Рилски

Култура
16:10 - 03 Октомври 2019
6727
Антонина Стоянова: Учим децата на родолюбие и история

За четвърта поредна година третокласниците в България получиха книжка-комикс на историческа тематика - Хан Кубрат. Заветът на Българите". Фондация "Въздигане" го прави безпрецедентно и с благородна кауза, която да възпитава малките българи. Фондацията е инициатор и за изграждането на Историческия парк край село Неофит Рилски. Антонина Стоянова е една от доброволците и основните движещи сили на тези кампании.

- Г-жо Стоянова, защо започнахте да дарявате тези книжки на третокласниците и как се зароди идеята?

- Защото точно тогава малчуганите вече разбират доста неща, имат някаква основа, а и могат да четата свободно. Знаете ли - правим го за децата, защото вярваме, че разказът за хан Кубрат и неговият емблематичен завет за единство на българския народ възпитава нуждата от силна взаимовръзка между тях, помага им да открият своите корени и славно минало, мотивира ги към активна взаимопомощ, учи ги на екипна работа, което пък ще засили желанието да останат в своята родина и да се борят заедно с приятелите си за по-добро бъдеще тук, вместо да го търсят навън. Убедени сме и в още нещо - децата на България заслужават да имат добро бъдеще, да бъдат обединени и да създават и контролират живота по начин, по който те искат.

- Вие ги раздавате безплатно, но при всички положения на вас ви струва нещо - идеен проект, печат, дизайн, разпространение.

- Всичко е една благородна кауза и до момента се справяме сами, но не и без помощта на дарения, на различни кампании, които да осигуряват средства за отпечатването на тези книжки, тъй като те са няколко, като поредица е. Продължаваме да търсим съмишленици, хора, които биха помогнали. В различни населени места, в различни райони и училища, там показваме нашите творения и доста хора си закупуват. Една книжка струва 4 лева, ние я даваме срещу сума каквато всеки пожелае да остави. Едни плащат точно, други оставят по 5 или 6 лева, имали сме случаи, в които някои хора с големи сърца са оставяли и повече.

- И тук идва въпросът колко са третокласниците у нас?

- Всяка година е различно, но цифрите се доближават. Тази учебна година са 76 000. Сами можете да си направите сметка колко средства са необходими за направата на книжки за всеки един третокласник.

- Освен книжката за хан Кубрат, какви още имате?

- О, доста са. "Тракийски приказки - великият цар Тертер", "Бендида и лисицата", "Баян Непобедимият", "Прабългарски приказки - синът на сърната", "Достойни стражи", "Слънцелъкият стрелец", за Спартак, хан Тервел, също така правим и монети, подходящи за подарък и за колекционери - една от най-търсените и продавани е тази на хан Кубрат. Иска ни се децата да са пазителите на българския дух и традиции, а хубавото е, че все повече хора ни подкрепят в нашите инициативи.

- Срещали ли сте някъде проблеми и трудности из страната и училищата, където разпространявате книжките?

- За щастие не. Хората са отворени, когато става дума за книжки и нещо, което ще бъде от полза за децата. Из цялата страна всичко е невероятно - голяма еуфория. Децата се радват, което е още по-важното. Много дейни са хората в по-малките населени места. Ние имаме практика да се уговаряме с общината или директора на дадено училище, за да можем да изложим нашите книги и родителите, когато дойдат да вземат детето си, да му купят нещо. По този начин събраните средства ги реинвестираме за следващата учебна година. За да продължим традицията. Има училища, в които събираме по 1500 лева за един ден, което не е никак малко. Кампанията ни е постоянна, стремим се навсякъде да можем да отидем, да огреем, както се казва, да има по-широк периметър. В софийското 145-то училище "Симеон Радев" в "Младост" беше последният пример за отклик и съдействие. Директорката г-жа Михайлова много добре прие идеята и беше готова да ни помогне по всякакъв начин. Родителите също са възторжени и се радват, когато и децата им се интересуват и искат да им бъде купена книжка. Не мога да изброя и да опиша емоциите от срещите ни с децата, както и училищата, които лично съм посетила, тъй като екипът ни е голям и се разпределяме. Във "Веда шуле" - частно немско училище в София, разказвахме за неолита, за първото Златно съкровище в света, за обичаите на Траките и хлапетата получиха вдъхновение от "Заветът на Кан Кубрат". Историята е емоция и показва, че каузата за обединение сплотява и обединява, дава смисъл на живота. На открит урок по родолюбие станаха свидетели децата от училище "Отец Паисий" в Самоков.

- Темата с децата е неизчерпаема, особено емоциите около тях, но да ни разкажете повече и за Историческия парк, който това лято отвори врати, а той е построен по инициатива на фондация "Въздигане".

- Да, така е, инициативата е наша и се гордеем с това. До момента в него са вложени 250 милиона лева - една немалка сума. И той ще продължи да се доизгражда и обогатява.

- Защо точно в Неофит Рилски?

- Защото там част от историята казва, че хан Аспарух е забил меча си и е изрекъл прословутите думи: "Тук ще бъде България!" Има и други причини, най-вече заради логистиката - намира се на 25-30 км от две летища, които са във Варна и Бургас, не е толкова делеч от Румъния, а на юг съвсем близо е и границата с Турция, много туристи ще идват и оттам. Такива са прогнозите.

- Как събрахте тази баснословна сума, държавата имаше ли участие и намеса?

- За съжаление държавата няма никакъв принос. Средствата са набавени изцяло от дарения от българи от различни прослойки и различно социално положение. Неучастието на държавата ни гарантира независимост.

- Какво предстои за изграждане?

- Тепърва ще има нужда от още средства, които със съмишлениците от Фондация "Въздигане" ще продължим да набавяме. Паркът, който е построен на 130 декара площ, отвори врати на 22 юни 2019 година и можем да се гордеем, че той е най-големият в света. В него ще може да се пренесем до 10 000 години назад във времето, в различни ери, както и да се вкусят ястия, характерни за дадени епохи. Менюто е съставено от автентични, стари рецепти, характерни за времето си и регионите на България и още по-важното - местно производство, т.е. без никакви консерванти и добавки. Само за сравнение - Варненският некропол е с около 400 гробници 4500 г. преди Христа - свидетелство за високоразвита цивилизация. Сега не работи, а ние успяхме да пресъздадем част от това богатство в Халколитна епоха. Епохите, в които посетителите имат възможност да се потопят, са няколко: Неолит и Халколит, Траки, Рим, Прабългари, Славяни, Първо българско царство и Второ българско царство.

- Наистина ли е най-големият парк от такъв вид в света?

- Да. А паркът край Варна спокойно може да кандидатства и за друг рекорд - построен е за много кратко време, за две години и то само с дарения. Министерството на културата не се е поинтересувало за проекта - как ще бъде изграден, какво ще е необходимо за него и т.н.

- Кой е главното действащо лице и кой стои зад проекта, както и зад фондация "Въздигане"?

- Това е Ивелин Михайлов - той е инициаторът на това чудо, както някои го оприличават. Когато се види един готов продукт, вече е лесно. Трудностите са преди това - намиране на площ, върху чия земя да се изгради, кое как да стане... Все детайли, които убягват. Тук е и мястото да се похваля с Томас Доусен - световноизвестен експерт в археологията. Той беше с нас на откриването на Парка през юни. Убедена съм, че и занапред ще идват още знаменитости и известни имена в различни сфери, които да се запознаят с част от българската история.

- Земята, върху която е построен, чия е?

- Земята вече е наша. Успяхме да я откупим малко по малко, което също изискваше време. Историческият парк е построен върху огромна площ - 130 декара. Трудно е и за поддръжка, и за стопанисване. И нищо не е лесно. Откупуването от собствениците става поетапно. Трудно е, защото те трябва да се издирят, след това да се водят преговори с тях за сумата, която трябва да им бъде платена.

- Кое е последното, което е направено в него и какво предстои оттук нататък?

- Паркът вече разполага и със собствена вода - сонди, които са вкопани доста навътре в почвата, за да могат за голям период от време да се радват на този невероятно важен ресурс. Водата дава независимост на съоръжението, което има нужда от много свежест заради огромните бройки посадени растения на територията. Много скоро ще бъде довършена и конната база, която е в процес на изграждане. Ще има и манеж, а там малки и големи ще могат да пояздят на воля и да се почувстват част от историята. Съвсем скоро ще бъде довършен и комплексът, който ще бъде като прословутите къщи за селски туризъм. Там ще имат възможност посетителите да останат няколко дни, да бъдат сред природата и историята, а децата да играят на воля. От пролетта ще има възможност за релакс с цялото семейство или с любим човек, като се наеме лодка за приятна водна разходка.

- И ако книжките, които раздавате на третокласниците са безплатни за тях, то при паркът нещата не стоят така, нали?

- Да, разбира се. Всичко си има цена. За това удоволствие 30 лева плаща възрастен и по 15 за деца, пенсионери и хора със специални нужди. Има и намаления, които ви позволяват неограничено да посещавате парка.

- Какви са те?

- Златна карта от 65 лева ви дава възможност да ползвате отстъпки за 10 години напред - при закупуване на храна, атракции, сувенири и преспиване. Преди дни Историческият парк затвори врати за посетители, но работата в него няма да спре. Той ще бъде отворен отново на 1 март, непосредствено преди националния празник на България - 3 март.