Само в Lupa.bg: Историческият парк в Неофит Рилски погълнал 250 млн. лева

Държавата не си е мръднала пръста, не е дала и стотинка, а тепърва ще има нужда и от още средства

Топ
15:08 - 30 Септември 2019
3037
Само в Lupa.bg: Историческият парк в Неофит Рилски погълнал 250 млн. лева

250 милиона лева са похарчени за изграждането на Историческия парк в Неофит Рилски, научи Lupa.bg. Немалка сума, към която никакъв принос няма държавата. За съжаление.

Средствата са набавени изцяло от дарения от българи от различни прослойки и различно социално положение. А това също дава независимост на проекта. Тепърва ще има нужда от още средства, които инициаторите на идеята от Фондация "Въздигане" продължават да набавят.

Паркът, който е построен на 130 декара площ, отвори врати на 22 юни 2019 година и можем да се гордеем, че той е най-големият в света. В него ще може да се пренесем до 10 000 години назад във времето, в различни ери, както и да се вкусят ястия, характерни за дадени епохи. Менюто е съставено от автентични, стари рецепти, характерни за времето си и регионите на България и още по-важното - местно производство, т.е. без никакви консерванти и добавки.

Отново за съжаление - Варненският некропол с около 400 гробници 4500 г. преди Христа, свидетелство за високоразвита цивилизация. Сега не работи, а инициаторите на Историческия парк в Неофит Рилски са пресъздали част от това богатство в Халколитна епоха.

Епохите, в които посетителите имат възможност да се потопят, са няколко: Неолит и Халколит, Траки, Рим, Прабългари, Славяни, Първо българско царство и Второ българско царство.

Паркът край Варна може да кандидатства и за друг рекорд - построен е за много кратко време, за две години и то само с дарения. Министерството на културата не се е поинтересувало за проекта - как ще бъде изграден, какво ще е необходимо за него и т.н.

Ивелин Михайлов от Фондация "Въздигане" е инициаторът на това чудо, както някои го оприличават. Когато се види един готов продукт, вече е лесно. Трудностите са преди това - намиране на площ, върху чия земя да се изгради, кое как да стане... Все детайли, които убягват.

Земята, върху която е построен Историческият парк, е 130 декара - огромна площ. И за поддръжка, и за стопанисване. И нищо не е лесно. Откупуването от собствениците става поетапно. Трудно е, защото те трябва да се издирят, след това да се водят преговори с тях за сумата, която трябва да им бъде платена.

Паркът разполага и със собствена вода - сонди, които са вкопани доста навътре в почвата, за да могат за голям период от време да се радват на този невероятно важен ресурс. Водата дава независимост на съоръжението, което има нужда от много свежест заради огромните бройки посадени растения на територията.

Много скоро ще бъде довършена и конната база, която е в процес на изграждане. Ще има и манеж, а там малки и големи ще могат да пояздят на воля и да се почувстват част от историята.

Съвсем скоро ще бъде довършен и комплексът, който ще бъде като прословутите къщи за селски туризъм. Там ще имат възможност посетителите да останат няколко дни, да бъдат сред природата и историята, а децата да играят на воля. От пролетта ще има възможност за релакс с цялото семейство или с любим човек, като се наеме лодка за приятна водна разходка.

Цената за това удоволствие е 30 лева за възрастен и по 15 за деца, пенсионери и хора със специални нужди. Има и намаления, които ви позволяват неограничено да посещавате парка - златна карта от 65 лева ви дава възможност да ползвате отстъпки за 10 години напред - при закупуване на храна, атракции, сувенири и преспиване.

Съвсем скоро, в началото на октомври, Историческият парк ще затвори врати за посетители, но работата в него няма да спре. Той ще бъде отворен отново на 1 март, непосредствено преди националния празник на България - 3 март.